AMSTERDAM - De BBC heeft plannen om een eigen downloaddienst voor audio en video te beginnen. Dat meldt de Daily Telegraph.

De omroep borduurt daarmee voort op de dienst iPlayer, die naar verwachting in het voorjaar het licht zal zien. De iPlayer is software waarmee afleveringen van BBC-programma's tot een week na de uitzending gedownload en bekeken kunnen worden. De iPlayer is straks uitsluitend - gratis - voor Britse kijkers beschikbaar: die hebben via het kijk- en luistergeld voor het beeldmateriaal betaald.

Topman John Smith van de commerciële poot van de omroep BBC Worldwide, kondigt in Britse media echter plannen aan om eveneens een betaalde versie van het programma te lanceren. Voor downloads moet dan betaald worden, of de iPlayer toont advertenties.

iTunes

Smith hoopt dat ook andere Britse omroepbedrijven, zoals ITV en Channel Four, zich bij het inititatief aansluiten. De videodienst zou dan de concurrentie moeten aankunnen met marktleider iTunes van Apple.

Youtube

De plannen passen in een veranderende strategie van de BBC in de omgang met internet en on-demand videodiensten. Eerder deze maand werd bekend dat de omroep drie eigen kanalen opent op de populaire videosite Youtube, waar beeldmateriaal van de BBC te zien is. Ook daar worden de internationale versies bekostigd uit reclameopbrengsten.