LELYSTAD - Ook enorme roofvogels kunnen vertederen. Dat blijkt uit de webcambeelden die sinds donderdag een kijkje in het zeearendennest in de Oostvaardersplassen bieden.

Via de webcam wordt duidelijk dat de grote vogels, met een spanwijdte van tweeënhalve meter, als een verliefd stelletje met elkaar tutten. Ze hebben gepaard en leggen met grote precisie takjes recht in het nest waarin vorig jaar voor het eerst sinds mensenheugenis een zeearend werd geboren. De tekenen zijn volgens de deskundigen duidelijk: het stel maakt het nest opnieuw gereed om te broeden. De beelden zijn te zien via de internetpagina van Staatsbosbeheer, www.staatsbosbeheer.nl.

Paar voor het leven

Het ouderpaar gaat opnieuw broeden in hetzelfde nest. Volgens Frans Vera, ecoloog van Staatsbosbeheer, ligt wat nu gebeurt "volkomen in de lijn der verwachting". "Zeearenden worden ongeveer 30 jaar oud en vormen een paar voor het leven." Een jong is pas na vijf jaar volwassen.

De vorig jaar geboren zeearend is zelfstandig en wordt nog regelmatig in de Oostvaardersplassen gesignaleerd. Een paar dagen geleden zaten de arenden nog gedrieën op het nest. De laatste jaren worden steeds regelmatiger zeearenden gezien in Nederland, omdat er steeds meer soortgenoten in Duitsland tot broeden komen. Voor de vestiging van zeearenden is het verder van belang dat er voldoende voedsel is.

Uithangbord

Vera denkt dat het roofvogelpaar in de Oostvaardersplassen misschien als een soort uithangbord kan dienen voor andere zeearenden. "Er wordt dan een blijvende populatie opgebouwd. Als het jong blijft, gaat broeden en er meer jongen worden grootgebracht dan krijg je een hele generatie zeearenden die is opgegroeid in Nederland en dus niet meer schrikt van de drukte in ons landje."

Natuurgebied de Oostvaardersplassen is volgens de ecoloog groot genoeg voor vier of vijf paren zeearenden. Frans Vera denkt dat de roofvogels zich in eerste instantie in de Oostvaardersplassen vestigden omdat er niet alleen in het broedseizoen maar ook in de winter volop voedsel is te vinden.

Regelgeving

De ecoloog heeft moeite met de beperkte uitleg in Nederland van Europese regelgeving. Zo zijn de Oostvaardersplassen slechts aangewezen als overwintergebied voor de zeearenden. We zouden de arenden dus eigenlijk van hun nest moeten schoppen zodra ze gaan broeden, want ze zijn in overtreding."