AMSTERDAM - Slechts dertien procent van de Nederlandse websites biedt een variant aan, die geschikt is gemaakt voor mobiele apparatuur, zoals telefoons of pda's.

Dat constateert internetadviesbureau Jungle Rating na een onderzoek naar mobiele websites in Nederland. Vooral banken en nieuwswebsites hebben een speciale pagina voor mobiele internetters, die is geoptimaliseerd voor een klein scherm.

Nieuws en banken

Toch is ook in de sectoren maar een beperkt deel van de sites mobiel toegankelijk. Van de twaalf onderzochte nieuwssites boden alleen de Volkskrant, NRC Handelsblad, De Telegraaf en NU.nl een mobiele variant aan. Van de banken hebben alleen ABN Amro, Rabobank en SNS Bank een aangepaste website.

Op dit moment is er volgens Jungle Ratings nog geen enkele Nederlandse webwinkel waar mensen met een mobieltje aankopen kunnen doen. "De mobiele consument kan nog nergens terecht voor het afsluiten van een simpele reisverzekering of de aanschaf van een boek of cd", aldus onderzoeker Tim Besselink.

Groei

De onderzoekers verwachten dat het aanbod aan mobiele websites sterk zal toenemen. Veel belemmeringen voor mobiel internetten vallen weg: zo worden de beeldschermen van pda's en mobieltjes steeds groter, en bieden telecomproviders vaak data-abonnementen aan waarbij onbeperkt ge-internet kan worden tegen een vast tarief.