De Gezondheidsraad adviseert 65-plussers het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de University of Oxford niet toe te dienen. Het middel is wél geschikt voor ouderen van 60 tot 65 jaar, schrijft het adviesorgaan donderdag aan demissionair Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Over de werkzaamheid en effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin bij 65-plussers is nog te weinig bekend, omdat zij maar in geringe mate meededen aan onderzoeken. Dat was ook de reden voor landen om ons heen, zoals Duitsland en België, om het vaccin deze doelgroep niet toe te dienen.

Opvallend is dat er voor de leeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar ook nog weinig gegevens voorhanden zijn waarmee de effectiviteit kan worden bepaald. Wel blijkt uit onderzoek van het RIVM dat het op korte termijn inenten van deze groep ziekenhuisopnames en sterfte kan voorkomen. Hier sluit de Gezondheidsraad zich bij aan.

Daarnaast zijn ook bij mensen vanaf 56 jaar nog te weinig data beschikbaar om de werkzaamheid van het AstraZeneca-vaccin te kunnen berekenen. Wel wekt het vaccin volgens de Gezondheidsraad bij deze groep een immuunrespons op die vergelijkbaar is met die van 18- tot 55-jarigen.

In zijn algemeenheid adviseert de Gezondheidsraad het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het AstraZeneca-vaccin te gebruiken voor ouderen tot 65 jaar, "omdat met vaccinatie van deze groep nu de meeste gezondheidswinst kan worden geboekt".

'Mensen tussen de vijftig en zestig hierna aan de beurt'

Als de groep van 60- tot 65-jarigen is ingeënt, adviseert de raad om over te gaan tot de vaccinatie van twee andere groepen: overige medische risicogroepen tot zestig jaar en mensen van vijftig tot zestig jaar. Bij beide groepen zou begonnen moeten worden met de oudste personen.

De Jonge had de Gezondheidsraad gevraagd om een advies over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Het kabinet wilde het vaccin in principe inzetten voor volwassenen onder de zestig jaar.

Vanwege leveringsproblemen bij de farmaceut ontvangt Nederland, net als de hele EU, op korte termijn minder doses van het Brits-Zweedse vaccin dan verwacht. De Jonge verwacht een levering van een miljoen tot anderhalf miljoen doses in het eerste kwartaal. Nederland ontvangt in totaal 11,6 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin.

Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het coronavaccin van AstraZeneca vorige week goed voor de Europese markt.