"Voor het eerst in zestig jaar is er gisteravond geen Achtuurjournaal uitgezonden", sprak directeur Jan de Jong van de NOS vrijdag op een persconferentie over het incident donderdagavond.

Een 19-jarige man drong kort voor het Achtuurjournaal de redactie van de NOS binnen en eiste zendtijd. Hij deed zich voor als een gast van een radioprogramma en bedreigde daarna de beveiligers met wat later bleek een nepwapen.

Eén beveiliger bleef met de man praten terwijl een andere beveiliger de politie waarschuwde. De Jong prijst beide beveiligers voor hun optreden donderdag. De beveiliger die werd gegijzeld maakt het goed, volgens De Jong. Hij wil uit de publiciteit blijven.

Volgens de politie was er niets mis met de beveiliging van het gebouw. De beveiliging van het gebouw wordt zichtbaar en onzichtbaar aangescherpt. De politie had wel last van de medewerkers die bleven filmen en vragen stellen tijdens de evacuatie. Volgens de politie belemmerde dit de snelheid. Dat werd duidelijk op de persconferentie. 

''Van binnen vulde die kritiek me ook met trots. Het tekent de journalistieke drive van ons personeel om nog even door te gaan met filmen en vragen stellen als ze vinden dat Nederland dat moet weten'', zei De Jong.

Video: De hele persconferentie van Jan de Jong

Uitzenden

De Jong legde ook uit waarom het ruim een uur duurde voor de NOS de uitzending kon hervatten. "Als hier iets gebeurt hebben we een uitwijkmogelijkheid, via broadcast in control, in Den Haag." Daarvoor moet de eindregie echter de back up opstarten, en ook die medewerkers stonden buiten.

Het duurde uiteindelijk twee uur voor alle NOS-medewerkers weer naar binnen konden. "Alles en iedereen die journalistiek actief is stond op dat moment buiten zonder spullen", aldus De Jong. 

Hoofdredacteur Marcel Gelauff voegt toe: "Vergis je niet hoe veel logistiek er bij televisie maken komt kijken." Volgens De Jong was de NOS vanaf 20.30 uur weer bezig met het hervatten van de uitzending.

Mediaprofessor Huub Wijfles bestrijdt dat dit de eerste keer is dat het journaal op zwart ging. Hij meldt dat er op 29 en 30 november 1961 staakte.

Bekijk alles over de gebeurtenissen bij de NOS in ons dossier | Liveblog (gesloten)

Dit weten we over het incident bij de NOS