In 1993 kwam het eerste beleggingsproduct op de markt dat gekoppeld werd aan de prestaties van Amerikaanse aandelen: de Exchange Traded Fund, ofwel ETF.

Sindsdien hebben ETF’s een lange weg afgelegd. Maar Marcel Danen, hoofd Passief en ETF’s bij UBS AM in Nederland, denkt dat de opmars van ETF’s nog veel verder doorzet.

"De eerste Europese variant werd pas begin 2000 gelanceerd, maar vanaf dat moment hebben beleggers over de hele wereld het product omarmd”, vertelt Danen. “Voorlopig lijkt niets verdere groei in de weg te staan."

Vandaag de dag zijn er wereldwijd ruim 6600 passieve producten, waarvan zo’n 1700 in Europa. Danen: "Ondanks dat ook hier de markt zich inmiddels ten volle heeft ontwikkeld, zal die snelle groei naar verwachting de komende jaren aanhouden."

Makkelijk en goedkoop

Danen wijst nog maar eens op de voordelen van ETF’s. "Beleggers hebben gemakkelijk en goedkoop toegang tot een breed aanbod aan beleggingen. Daarbij zijn ze ook transparant en liquide. Zowel particuliere als institutionele beleggers zien hier de waarde van in. Feitelijk kan iedere belegger met behulp van ETF’s een portefeuille opbouwen. Het grote voordeel is dat trackers doorgaans een stuk goedkoper zijn dan actief beheerde fondsen."

De expert wijst verder nog op MiFid2, dat de focus op kostentransparantie verder verscherpt heeft. "Dit heeft op zijn beurt weer tot vereenvoudiging van de portefeuilles geleid. Lage kosten en transparantie is waar ETF’s in uitblinken."

Steeds grotere variatie

Doordat de ETF-markt zo hard groeit, kunnen beleggers ook profiteren van een steeds grotere variatie in aandelenmarkten, sectoren en regio's. Zo worden gebieden die eerder niet of moeilijk toegankelijk waren, bereikbaar voor het brede publiek, legt Danen uit.

"Waar de ETF ooit begon als een tracker die simpelweg een aandelenindex volgde, wordt nu een brede waaier aan verschillende ETF-smaken geboden. Zo zijn er tegenwoordig zelfs ETF’s die bijvoorbeeld alleen de aandelen van whiskybedrijven volgen."

"Dit is een nogal speculatief voorbeeld, maar er zijn de komende jaren ook mooie kansen voor obligatietrackers. De verwachting is zelfs dat deze producten, net als duurzame ETF’s overigens, sneller zullen groeien dan de ETF-markt als geheel."

Duurzame, factor- en thematische ETF’s

"De meeste productontwikkeling vindt momenteel plaats in het duurzame segment, en in factor- en thematische beleggingen. Het afdekken van valutarisico is inmiddels een basisfunctionaliteit."

Volgens Danen staat weinig nog de verdere opmars van de ETF in de weg. "Tegen 2025 kunnen passieve fondsen zo'n 25 procent tot 28 procent van de Europese beleggingsfondsenmarkt uitmaken. Ter vergelijking: eind maart 2019 was dat nog 17,3 procent, volgens cijfers van Morningstar."

Zie ook: Dit zijn de allerbeste ETF's van 2018