Europese beleggers hebben dit jaar al volgens Invesco ruim 1,4 miljard dollar in goudproducten gestoken. Invesco Physical Gold ETP profiteerde met een instroom van 524 miljoen dollar het meest.

Volgens Invesco hebben Europese beleggers sinds december 2015, toen de goudprijs een laagterecord neerzette, hun beleggingen in goud verdubbeld.

Invesco wijdt de huidige populariteit vooral als een vlucht naar veiligheid. Politieke en economische onzekerheden maken beleggers risico-avers.

Kostenverlaging

Chris Mellor van Invesco: "Goud wordt vaak gebruikt voor portefeuillediversificatie, vanwege de lage correlatie met aandelen. Goud is ook een logische keuze voor beleggers die hun portefeuille defensiever inrichten."

Het onderliggend vermogen van Invesco Physical Gold ETP (Exchange-traded product) is dit jaar met 10 procent toegenomen. Dat is vooral het gevolg van instroom. Het is volgens Invesco de voortzetting van een trend die op 18 december 2018 begon, toen Invesco de vaste vergoeding voor het product verlaagde van 0,29 procent naar 0,24 procent. Vlucht naar veiligheid mag vooral niet te veel kosten.

Goudprijs werkt niet mee

Al die beleggers die sinds begin dit jaar in goud zijn gestapt, plukken nog niet de vruchten van hun defensieve keuze. Terwijl de aandelenmarkten hard bezig zijn nieuwe toppen neer te zetten, gaat de goudprijs nog nergens naartoe.

De goudprijs daalde dit jaar tot nu toe van 1286 dollar naar 1271 dollar. In euro's gemeten is er sprake van een minimale stijging.