De draai van de Federal Reserve met de rentetarieven heeft de benchmarkrendementen naar het laagste niveau in meer dan een jaar gedreven. In deze omgeving van dalende rentes is volgens Binky Chadha, hoofdstrateeg bij Deutsche Bank, de sector defensieve consumptiegoederen een goede gok voor aandelenbeleggers.

Deze aandelen worden - vanwege hun stabiliteit en hoge dividenden - vaak gezien als mooie defensieve kandidaten op momenten dat beleggers risico proberen te vermijden.

Maar de reeks renteverhogingen van de centrale bank in de afgelopen jaren temperde de belangstelling voor deze groep aandelen. Want de rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg en andere sectoren kenden een snellere groei.

Terug in de gunst

De defensieve consumptiegoederen, zoals dagelijkse voedingsproducten, zijn echter terug in de gunst bij beleggers, nadat de Fed liet weten voorlopig af te zien van verdere renteverhogingen en dat de economische vooruitzichten zijn verzwakt.

"Zoals algemeen bekend zijn dalende rendementen positief voor defensieve obligatie-achtige sectoren en groeiaandelen; en negatief voor financials, cyclische aandelen, small caps en traditionele waarde-aandelen", verklaarde Chadha.

Prestaties ETF's lopen uiteen

Er zijn tekenen dat beleggers cyclische sectoren zoals financials verlaten terwijl ze defensieve kopen, zei Larry McDonald, oprichter van The Bear Traps Report. Hij wees erop dat de prestaties van het Consumer Staples Select Sector SPDR Fund en het Financial Select Sector SPDR Fund de afgelopen weken uiteenliepen.

De lagere rentes zouden kunnen aanhouden aangezien de markt een kans van meer dan 70 procent ziet van ten minste één renteverlaging voor 11 december, blijkt uit de FedWatch-tool van CME.

Half procentpunt verlagen

Stephen Moore, een lid van de Heritage Foundation die naar verwachting door president Donald Trump wordt genomineerd voor een zetel bij de Fed, zei deze week tegen The New York Times dat de centrale bank "onmiddellijk van koers moet veranderen en de rente met een half procentpunt moet verlagen".

Defensieve consumentenaandelen zijn nu een tactisch spel dat de voorkeur geniet omdat andere defensieve sectoren zoals vastgoedfondsen en nutsbedrijven de daling van de rente al hebben ingecalculeerd, merkte Chadha van Deutsche Bank op.

"Defensieve consumentenaandelen daarentegen, die nog steeds geprijsd zijn voor een aanzienlijk hogere tienjaarsrente (dichter bij 3 procent), verdienen de voorkeur. Ze beschikken over opwaarts potentieel, zelfs als de rentetarieven en groei op het huidige niveau blijven, en nog meer als ze verder dalen", aldus Chadha.