Beleggers moeten zich niet laten misleiden door te geloven dat de rally in de opkomende markten, gevoed door een 'geduldige' Amerikaanse Federal Reserve, het hele jaar 2019 zal duren. Daarvoor waarschuwt Satoru Matsumoto, fondsbeheerder bij Asset Management One in Japan, in een interview met Bloomberg.

"Het wordt een jaar waarin je selectief moet zijn met je posities in opkomende markten", zei Matsumoto tegen Bloomberg. "Een milde Fed heeft de recente opkomst van opkomende markten gesteund, maar ik verwacht niet dat dit zal leiden tot het soort Goldilocks-omgeving dat we in 2017 zagen."

In de economie spreekt men van een Goudlokje-scenario wanneer de economie niet te hard groeit, maar ook niet te traag. De Fed heeft aangegeven geduldig te zijn met verdere renteverhogingen in de VS.

Beren naar de achtergrond

"Natuurlijk, de beren zijn misschien meer naar de achtergrond verdwenen, maar ik denk niet dat beleggers agressief overwogen-posities in de regio zullen nemen", verklaarde Matsumoto. De fondsbeheerder verwacht dat de economische vertraging in China gevolgd door die in VS (te midden van de handelsspanningen) op activa zal wegen. De Japanse fondsbeheerder verwacht dat opkomende markten er er niet zo rooskleurig uitzien als in 2017, maar ook niet zo negatief als in 2018.

Terwijl aandelen in opkomende landen net hun beste maand sinds maart 2016 achter de rug hebben, en valuta van opkomende markten de grootste maandelijkse winst in een jaar scoorden, zijn volgens Matsumoto alleen de landen die aan drie belangrijke criteria voldoen de moeite waard om in te beleggen. Deze drie criteria zijn: solide groei, goedaardige inflatie en geen significante politieke risico's. Op basis van deze criteria geeft hij de voorkeur aan landen zoals Indonesië en Brazilië.

Opkomende markten (EM) herstellen van een slecht beursjaar 2018, dat volgde op een sterke opmars in de jaren daarvoor. De MSCI-index van valuta uit opkomende landen steeg 2,6 procent in januari, terwijl de MSCI-index van aandelen 8,7 procent steeg. De Bloomberg Barclays-index van EM-obligaties in lokale valuta steeg met 2,6 procent. Dat was de derde stijging in een maand op rij. 

Brazilië en Indonesië

Het fonds van Matsumoto is overwogen in obligaties en valuta van Brazilië en Indonesië en is van plan deze posities te behouden. Hij is optimistisch over Indonesië, omdat de economie waarschijnlijk ongeveer 5 procent groeit, terwijl de inflatie stabiel is. Hoewel Indonesië in april een verkiezing zal houden, ziet de regering van president Joko Widodo er behoorlijk solide uit en lijken de politieke risico's relatief laag.

De Fed zal de rente dit jaar mogelijk maar één keer verhogen, wat de Bank Indonesia wat ruimte geeft om zijn rente te verlagen, dus blootstelling aan de Indonesische roepia en obligaties kunnen best aantrekkelijk zijn. Indonesië heeft een tekort op de lopende rekening, maar de regering en de centrale bank hebben eraan gewerkt om het tekort te beheersen, bijvoorbeeld door een aantal infrastructuurprojecten uit te stellen.

In Brazilië concentreert Matsumoto zich het meest op de pensioenhervorming. "Hoewel de hervormingen misschien niet gemakkelijk worden, zien we tekenen dat politici het feit erkennen dat ze aan hun fiscale voorwaarden moeten werken. De inflatiedruk in Brazilië is niet zo sterk als voorheen, terwijl de economie zich mogelijk blijft herstellen, wat een goede combinatie is voor de valuta."

Onderwogen in Zuid-Afrika en India

Asset Management One is onderwogen in Zuid-Afrika. China is de belangrijkste handelspartner van het land en elke vertraging van de Chinese economie zou een neerwaartse druk uitoefenen op de groei van de Zuid-Afrikaanse economie. Met het risico van een kredietverlaging, wordt het moeilijk voor de Zuid-Afrikaanse regering om de uitgaven te stimuleren, daarom kunnen opties om de economie te ondersteunen beperkt zijn.

Zuid-Afrika wordt ook geconfronteerd met politieke risico's met verkiezingen gepland voor dit jaar. Het tekort op de lopende rekening van het land neemt niet af, zelfs wanneer de economische groei laag is, en dat maakt het land kwetsbaar.

In India worden dit jaar ook verkiezingen gehouden. Het fonds van Matsumoto is ook onderwogen in India, maar alleen op korte termijn. De verwachting is dat de partij van premier Narendra Modi waarschijnlijk niet op eigen kracht een meerderheid zal krijgen, maar in plaats daarvan via een coalitie een meerderheid zal behalen.

"Als de verkiezingen eenmaal zijn afgelopen, zullen de politieke risico's vanzelf afnemen. De economische groei blijft hoog en de inflatie is laag, en dat is allemaal positief. We verminderen de blootstelling tijdelijk, maar uiteindelijk zijn we van plan om onze blootstelling terug te brengen naar minstens een neutraal, of zelfs overwogen-positie", aldus Matsumoto.