De S&P 500 gaat dit jaar verder stijgen en zal 2019 zo’n 9 procent hoger afsluiten dan de slotstand van donderdag. Maar voor het zover is, gaat de markt eerst nog met 3 tot 5 procent onderuit, en dat is de echte koopkans.

Die voorspelling durft Wall Street bull Tony Dwyer te doen in gesprek met Cnbc. Volgens de hoofdstrateeg van het Canadese Canaccord Genuity moeten beleggers dus nog heel even geduld hebben voor ze (bij)kopen.

Schrik niet

De S&P 500 gaat het jaar eindigen op 2.950 punten, zo voorspelt hij. Dat zou betekenen dat de index er nog zo’n 9 procent bij krijgt. Maar eerst moeten beleggers rekening houden met een bescheiden correctie tussen de 3 en 5 procent. “Schrik daar niet van.”

De belangrijkste reden voor de stijging dit jaar is volgens Dwyer het beleid van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogt gestaag de rente en bouwt geleidelijk de balans af. Echter, in januari hield de centrale bank de rente gelijk en gaf zij aan ‘een geduldige aanpak’ te kiezen.

Renteverlaging

Dwyer denkt zelfs dat de Fed voor een omgekeerde aanpak gaat, en dat dit een steun in de rug voor aandelen zal zijn. “Ergens dit jaar zal er waarschijnlijk een renteverlaging komen. Kijk maar naar de zwakke cijfers uit Duitsland en China.”

Woensdag gaf voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen nog aan dat de Fed weleens over zou kunnen gaan tot een renteverlaging, als de inzakkende wereldwijde economische groei de VS meetrekt.