RBC Capital heeft het advies voor Tesla verlaagd naar ‘underperform’, wat vergelijkbaar is met een sell-advies. Daarmee heeft het aandeel nu meer verkoop- dan koopadviezen van Wall Street-analisten ondervraagd door TipRanks.com.

Met deze downgrade zeggen nu acht analisten buy, zeven hold en negen sell. RBC-analist Joseph Spak stelt dat een derde van de prijs voor het aandeel Tesla uit een "Elon-premie" bestaat.

De analist schrijft: “Het is niet dat we niet geloven dat Tesla op termijn kan groeien: ons model laat een solide groei zien. Maar de huidige waardering weerspiegelt overdreven hoge verwachtingen.”

‘Veel te hoog’

“Het bedrijf lijkt nu tactischer om te gaan met berichtgeving, wat op de lange termijn positief is, maar wat wel drukt op de groeiverwachtingen. Die verwachtingen zijn veel te hoog om de huidige niveaus te rechtvaardigen, laat staan om bij te kopen.”

RBC Capital verlaagde het koersdoel van 290 naar 245 dollar. Met de advieswijziging van Spak neigt de consensus over Tesla nu meer naar Verkopen, in plaats van Kopen.

Zeldzaam

Dat is een zeldzame situatie voor een populair aandeel als Tesla. Veel analisten hebben het op hold staan, om hun ongenoegen over het bedrijf duidelijk te maken. Ter vergelijking: Apple heeft geen enkele sell-rating.