Waar moeten we in deze fase van de cyclus zijn voor de beste kansen op de Amerikaanse aandelenmarkt? Strategen van Goldman Sachs vertellen het.

Bloomberg somt op waar de beste kansen liggen. Als de S&P 500 20 procent daalt binnen een kwartaal, volgt er bijna altijd een rebound. En als we in de geschiedenis kijken naar vergelijkbare gevallen van dalingen laat in de cyclus, zien we potentieel voor een mooie opwaartse beweging, zeggen de Goldman-strategen onder leiding van David Kostin.

Eind december 2018 stond de index op de rand van een berenmarkt, na twee jaar van winsten. Later deed de hoop op een positieve uitkomst van de handelsbesprekingen en het dovish commentaar van de Fed de index weer opleven.

Hoge en stabiele marges

Welke bedrijven zijn in deze omgeving dan het overwegen waard? Volgens Goldman vooral ondernemingen met hoge en stabiele marges. Ook bedrijven met een sterke prijszettingsmacht (macht om de prijzen binnen de markt te bepalen) zijn beter bestand tegen stijgende inkoopkosten. Voorbeelden van dat soort bedrijven zijn National Instruments, Waters, VMWare en Idexx Laboratories.

Ook aandelen die de marges jaarlijks met 50 basispunten kunnen verhogen, zijn aantrekkelijk, stelt de zakenbank. Die ondernemingen zijn echter schaars in deze late cycle-omgeving. Denk dan aan Netflix, TripAdvisor, Expedia Group en Chipotle Mexican Grill.

Kwaliteitsaandelen

Volgens de strategen zijn kwaliteitsaandelen ook een juiste keus. Onder kwaliteitsaandelen verstaan zij aandelen met een betere return on equity dan de S&P 500, lage risico’s en sterke balansen. Voorbeelden hier van zijn Alphabet, Comcast, PepsiCo, Halliburton, BlackRock, Wells Fargo.