De olieprijzen hebben tot nu toe een slechte maand dankzij toenemende zorgen over een aanbodoverschot. Ook de metaalprijzen zijn gedaald door zorgen over een afnemende economische groei en de aanhoudende handelsoorlog tussen 's werelds grootste economieën.

Goldman Sachs verwacht echter dat de grondstoffenprijzen in de komende maanden rond de 17 procent kunnen stijgen, waarbij de G20-top later deze week wordt aangehaald als een potentieel lanceerplatform voor grondstoffen, meldt Cnbc.

Aantrekkelijk instappunt

"Gezien de forse ontwrichting van de grondstofprijzen ten opzichte van fundamentele waarden - waarbij olie nu net als metalen wordt geprijsd onder het kostenniveau - zijn we van mening dat grondstoffen een uiterst aantrekkelijk instappunt bieden voor longposities in olie, goud en basismaterialen", aldus de analisten van Goldman Sachs. 

Aan het eind van de week zullen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese premier Xi Jinping naar verwachting tijdens de G20-top in Argentinië onderhandelen over het handelsconflict.

Strijdbijl begraven

De bijeenkomst biedt de twee wereldleiders een kans om de strijdbijl te begraven. Ook krijgt de Russische president Poetin de kans om het oliebeleid te bespreken met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

"Veel van de politieke onzekerheden die een weerslag hebben op de grondstoffenmarkten, hebben een grote kans om in Buenos Aires te worden aangepakt", verklaarden de Goldman-analisten. "Dit gaat bijvoorbeeld om verbetering van de China-VS-relatie, meer duidelijkheid over een mogelijke productieverlaging door OPEC."

Tien handelsideeën voor 2019

Als onderdeel van de top tien handelsideeën voor 2019 voorziet Goldman een opleving voor de prijs van Brentolie als de OPEC de productieverlagingen doorvoert. De duikeling van de olieprijzen heeft de druk opgevoerd in aanloop naar de langverwachte bijeenkomst van het invloedrijke oliekartel en zijn bondgenoten in Wenen op 6 december.

De door het Midden-Oosten gedomineerde groep zal naar verwachting aankondigen dat de productie zal worden ingeperkt, hoewel het vooruitzicht van een nieuwe ronde van productieverlagingen de afgelopen weken weinig heeft gedaan om de prijzen te ondersteunen.

Zowel Brentolie als de Amerikaanse WTI zijn deze maand met meer dan 20 procent gedaald. Indien de olieprijzen deze week niet herstellen, zou dat zorgen voor de grootste maandelijkse prijsdaling in meer dan tien jaar.

Goud kan profiteren

Ondertussen zijn de goudprijzen licht toegenomen, terwijl de Amerikaanse dollar verzwakte en de toekomstige koers voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie steun bood voor het edelmetaal.

"Als de Amerikaanse groei volgend jaar vertraagt, zoals verwacht, zou goud kunnen profiteren van een hogere vraag naar defensieve activa", aldus Goldman.

De Amerikaanse bank zei verder dat de markt al tien van de twaalf renteverhogingen die van de Federal Reserve worden verwacht, heeft ingecalculeerd. Goldman voegde daaraan toe dat er mogelijk extra ondersteuning is in de vorm van aankopen door centrale banken. De goudprijs is dit jaar met bijna 6 procent gedaald.