Hogere rendementen op Amerikaanse staatsobligaties kunnen uiteindelijk van invloed zijn op de aandelenmarkt in de Verenigde Staten en het is tijd om de allocatie naar aandelen ten opzichte van obligaties te verminderen. 

Dat stellen analisten van Société Générale in een rapport, waarover Bloomberg bericht.

Een impuls van belastingverlagingen zorgde ervoor dat aandelen in eerste instantie veerkrachtig bleven ondanks de stijgende obligatierentes. Echter, nu de Amerikaanse tienjaarsrente sinds september boven de 3% ligt, begint het aandelen te beïnvloeden, schreven de SocGen-strategen onder leiding van Alain Bokobza in een rapport.

Hogere kosten van aandelen

"Vanuit het oogpunt van asset-allocatie is het tijd om de allocatie naar aandelen te verlagen. Hogere obligatierendementen leiden nu tot hogere kosten van aandelen en aandelenrisicopremies."

De aandelenrisicopremie ligt nu op 3%, vergeleken met 2,7% in augustus, terwijl de obligatierendementen in dezelfde periode met 10 basispunten zijn gestegen. De tienjaarsrente ligt momenteel rond 3,15%.

2.482 punten

Indien de tienjaarsrente stijgt tot 3,25% dan zal de S&P 500-index volgens de strategen, bij de huidige aandelenrisicopremie, kunnen dalen tot ongeveer 2.482 punten.

Dat is een neerwaarts potentieel van ongeveer 9% ten opzichte van het huidige niveau en daling van 15% ten aanzien van het recordniveau in september.

Gezien de relatief hoge aandelenwaarderingen zou een sprong in volatiliteit een verdere verlaging van de allocatie naar aandelen vereisen, concluderen de strategen.

Als de Cboe-volatiliteitsindex (VIX) rond de 20 blijft hangen, moeten beleggers volgens de strategen - bij de huidige aandelenrisicopremie - ongeveer 15% van hun activa toewijzen aan aandelen, en de allocatie verder terugschroeven wanneer de VIX stijgt.