De recente marktdaling is niet ernstig genoeg om het Amerikaanse consumentenvertrouwen te verstoren of het bedrijfsleven echt pijn te doen.

Dat zei Cleveland Fed-president Loretta Mester tijdens een speech, zo schrijft Reuters.

In de speech tijdens een Money Marketeers-diner benadrukte Mester dat de Fed het langzaam maar gestaag opvoeren van de rentes volhoudt, ook nu de markten onder druk staan. 

“Een diepere en meer aanhoudende daling in de aandelenmarkten zou het vertrouwen echt aantasten, maar we hebben nog lang niet te maken met zo’n scenario. Net als de schommelingen eerder dit jaar, signaleren de huidige bewegingen geen overdreven pessimistische stemming onder beleggers.”

Sterke arbeidsmarkt

De sell-off van ruwweg 7 procent in de S&P 500 deze maand had te maken met zorgen over bedrijfswinsten en hogere leenkosten.

De Fed verhoogde afgelopen maand de rente tot boven de 2 procent, en verwacht in december een nieuwe renteverhoging door te voeren, in een omgeving met wat Mester noemt ‘een zeer sterke arbeidsmarkt’. De werkloosheid ligt momenteel op 3,7 procent, het laagste niveau sinds de zestiger jaren.

Over het algemeen doet de economie het erg goed, zo stelt Mester, met een inflatie rond het Fed-doel van 2 procent, waarbij de zakelijke en consumentenuitgaven stevig blijven, ook in een afkoelende woningmarkt.

Zoeken naar evenwicht

Net als Fed-voorzitter Jerome Powell ziet Mester het monetaire beleid als het zoeken naar evenwicht tussen de risico’s van het oververhitten van de economie aan de ene kant, en het onnodig verstikken van de groei aan de andere kant.

“We zijn bijna op het punt om een periode van buitengewoon monetair beleid te voltooien, en te beginnen aan een periode met normaal beleid", zo sloot ze af.