Aandelen hebben ongeveer 1,5 biljoen dollar aan waarde verloren in reactie op de toespraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve (Fed). Dat heeft JPMorgan Chase-analist Marko Kolanic becijferd.

De komst van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve (Fed) heeft dit jaar een enorme tol geëist van beleggers op de aandelenmarkt, concluderen analisten van de zakenbank, aldus MarketWatch.

Koersdalingen na persconferenties en toespraken

Powell hield dit jaar drie persconferenties na de rentevergaderingen van het Federal Open Market Committee (FOMC). Volgens Kolanovic werden deze gevolgd door een gemiddelde daling van 0,44 procentpunt in de S&P 500-index.

Andere toespraken van Powell hebben geresulteerd in een gemiddelde daling van 0,40 procentpunt. Bij vijf van de afgelopen negen toespraken of congresverklaringen van Powell werd een daling waargenomen. Deze grafiek laat dit zien.

Griezelige relatie

De analisten van JPMorgan erkennen dat het leggen van een direct verband tussen de marktreactie en de opmerkingen van Powell een "dwaasheid" is. Hoewel correlatie niet gelijk staat aan causaliteit, zoals de voormalige Fed-voorzitster Janet Yellen beweerde, merken de onderzoekers wel op dat er een "griezelige relatie bestaat tussen de opmerkingen van de Fed-baas en marktacties".

"Hoewel we erkennen dat het niet mogelijk is om de marktimpact van elke toespraak met zekerheid te bepalen, geeft een eenvoudige rekensom aan dat 1,5 biljoen dollar aan waarde op de Amerikaanse aandelenmarkt dit jaar verloren is gegaan na deze toespraken", aldus de analisten.

Angst voor misstap

Volgens JPMorgan is een aantal factoren verantwoordelijk voor de schijnbare negatieve reactie van Wall Street op de toespraken van Powell. Ten eerste heerst er angst onder beleggers dat de Fed een misstap dreigt te riskeren door de rentetarieven doelmatig te normaliseren zonder de economie omver te werpen.

Een andere belangrijke reden voor de negatieve reactie is de toenemende handelsspanningen tussen de VS en China.

"Concreet houdt de aandelenmarkt waarschijnlijk rekening met het feit dat de Fed verschillende risico's onderschat, waardoor de kans groter wordt dat de Fed in de toekomst een beleidsfout begaat. Dit vertaalt zich in lagere aandelenkoersen op het nieuws", zo lichten de analisten toe.

Hobbelige weg in het verschiet

Desondanks wist de Dow-Jonesindex deze week voor de vijftiende keer dit jaar een recordniveau te bereiken en staat de hoofdindex voor dit jaar 8,5 procent in de plus.

De stijging van de Amerikaanse obligatierentes en de opmars van de dollar zouden er echter op kunnen duiden dat aandelen een hobbelige weg voor zich hebben. Hogere rentes en een sterkere dollar kunnen de inkomsten van multinationals drukken.

'Fed kan markt mogelijk niet redden'

Volgens de analisten van JPMorgan moeten beleggers blijven opletten, want als de omstandigheden snel verzwakken, kan de Fed mogelijk de markt niet redden: "Als fundamentele beleggers beginnen te twijfelen aan de cyclus, kan een technisch gestuurde uitverkoop gewelddadiger zijn en meer kans hebben om de economische cyclus om zeep te helpen. De nieuwe microstructuur van de financiële markten zou de Fed niet voldoende tijd geven om te reageren".