De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente met een kwart procentpunt verhoogd tot een range van 2 procent tot 2,25 procent. Het was de derde renteverhoging dit jaar en de Amerikaanse centrale bank heeft sinds december 2015 de rente nu acht keer verhoogd. 

Voor dit jaar wordt nog een rentestap verwacht en volgend jaar zal de rente waarschijnlijk nog drie keer worden opgeschroefd. 

Banken profiteren

De banken, die jarenlang hebben geleden onder de historisch lage renteniveaus, zullen naar verwachting profiteren van de hogere rentetarieven. Traditioneel maken banken winst door geld op korte termijn te lenen en dat tegen een hogere vergoeding voor een lange termijn uit te lenen. Beleggingssite TheStreet zette vier Amerikaanse bankaandelen op een rij die door de gewijzigde renteomgeving nu koopwaardig zijn. 

In de huidige marktomstandigheden zullen obligaties en dividendaandelen waarschijnlijk onder druk komen te staan door de hogere rentetarieven. Stephen Guilfoyle van TheStreet verwacht dat er minder vraag van beleggers zal zijn naar nutsbedrijven, vastgoedbeleggingsfondsen, consumentenaandelen en telecombedrijven. In plaats daarvan hebben beleggers volgens hem meer exposure aan banken nodig.

JP Morgan Chase

JP Morgan Chase is volgens Guilfoyle de beste keuze onder de Amerikaanse banken. Met JPMorgan Chase krijgen beleggers volgens hem het beste van alle werelden - een aandeleninkoopprogramma van 19,4 miljard dollar, een redelijk dividend van 2,7 procent en de beste balans van de sector. Ook heeft de bank een enorme operationele kasstroom en wordt het aandeel momenteel verhandeld tegen slechts 11 keer de verwachte winst van het volgende jaar. 

Citigroup en Goldman Sachs

De waardering van het aandeel Citigroup is volgens Guilfoyle is momenteel ook absurd laag. Het aandeel wordt verhandeld tegen slechts 9 keer de verwachte winst. Het plan van de bank om 22 miljard dollar terug te geven aan de aandeelhouders maakt Citigroup ook aantrekkelijk. 

De recentelijke opschudding van het topmanagement bij Goldman Sachs zorgt voor hoop onder de aandeelhouders en maakt het aandeel weer aantrekkelijk. 

KeyCorp

KeyCorp betaalt een dividend van 3,3 procent en de aandelenkoers steeg vorige week van woensdag tot en met vrijdag met 10 procent dankzij een stijgende rentecurve. Analisten verwachten dat de winst dit jaar met 27 procent zal toenemen en met 11 procent in 2019.

Bovendien zei Deutsche Bank-analist Matt O'Connor onlangs in zakenblad Barron's dat KeyCorp elk kwartaal ongeveer 1,25 miljard dollar aan effecten afwikkelt die momenteel een rendement van 2,1 procent opleveren, maar die de onderneming tegen 3,3 procent kan herinvesteren.