Vrouwen hebben het lastiger dan mannen om in de top te komen. Dat is algemeen bekend. Maar in de financiële sector zijn de druiven wel heel erg zuur voor ambitieuze vrouwen.

Het meest extreem is de situatie bij zogenoemde family offices, zo blijkt uit een studie van de UBS Group en Campden Wealth waar Bloomberg over bericht.

De investeringsvehikels van zeer rijke families blijken slechts in 9,1 procent van de gevallen een vrouwelijke CEO te hebben, terwijl maar 8,6 procent van de CIO's een vrouw is.

Conservatief

"Veel van de professionals die family offices inhuren zijn afkomstig uit de financiële dienstverlening, waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn", geeft Sara Ferrari als verklaring. Zij is het hoofd van het wereldwijde family office netwerk bij UBS.

Daarnaast speelt volgens haar conservatisme een belangrijke rol. Sommige gezinnen hebben volgens haar een erg traditioneel beeld van de vrouw als iemand die weinig kennis en interesse heeft voor investeringsactiviteiten.

Dat in tegenstelling tot filantropische activiteiten, waar de rijke families juist wel een rol zien voor vrouwen.

Generatiewissel

De situatie kan volgens Ferrari wel verbeteren als er bij een generatiewissel jongere familieleden mogen beslissen wie de financiën regelt. Wat dat weer tegenspreekt is dat slechts 14 procent van de family offices zich tot doel heeft gesteld vrouwen meer kansen te bieden op topposities.

Bekende Nederlandse family offices zijn onder andere Anthos Fund & Asset Management van de familie Brennikmeijer, Reggeborgh (Wessels), Boron (Fentener van Vlissingen), HB Capital (Blokker) en Timeless (Van Veggel).

Verder zijn er tal van family offices die beleggen voor meerdere families tegelijkertijd. Ook hier zijn vrouwen aan de top schaars.

Vrouwelijke toppers

Ze zijn er natuurlijk wel, vrouwen hoog bij financiële dienstverleners. De American Banker kwam dit weekend met een top-25 met Mary Callahan Erdoes (CEO vermogensbeheer JP Morgan) op de eerste plaats, Abigail Johnson op twee (CEO Fidelity Investments) en Margaret Keane (CEO Synchrony Financial) op drie.