Een opmars van het populisme in Italië zal dit jaar niet genoeg zijn om beleggers te verontrusten. Dat beweren de analisten van Citigroup, die een sterke afsluiting van 2018 voorzien voor de beurs in Milaan.

Dat meldt Cnbc. De Citi-analisten wijzen op twee eerdere perioden van zwakte voor Italiaanse aandelen, in 2011 en 2014. Zij achten het steeds waarschijnlijker dat de geschiedenis zichzelf herhaalt in het vierde kwartaal van 2018.

De belangrijkste Italiaanse index - de FTSE MIB - is sinds het begin van het jaar met bijna 7 procent gedaald, ondanks dat het land in januari nog een topkeuze was voor veel beleggers. Beleggers hebben een voorzichtige houding aangenomen na de vrees dat de nieuwe populistische regering de overheidsuitgaven zal verhogen. De regering - een coalitie tussen de linkse vijfsterrenbeweging en de rechtse Lega - bereidt momenteel de begroting voor 2019 voor.

Nieuw record Italiaanse index

De Italiaanse index presteerde volgens de analisten eerder dit jaar 12 procent beter dan de Europese benchmark en bereikte een nieuw tienjarig record, "ondanks het ontbreken van een duidelijk verkiezingsresultaat bij de stemming in maart".

"Destijds veroorzaakte de verslechtering van de politieke situatie een aanzienlijke correctie, waardoor alle winsten werden ingeleverd", aldus de Citi-analisten. Citigroup gaf geen koersdoel voor de FTSE MIB voor eind dit jaar, maar wees wel op de eerdere turbulentie in 2016, toen de FTSE MIB 29 procent daalde voordat de index het jaar afsloot met een jaarwinst van 27 procent.

Volgens Citigroup zal Italië een begroting aankondigen waarbij het tekort niet hoger zal zijn dan 2 procent van het bruto binnenlands product. Dit zou betekenen dat Italië de Europese regels niet schendt en dat de overheidsschuld afneemt, zij het in een lager tempo. In een dergelijk scenario zullen Italiaanse aandelen waarschijnlijk profiteren.

Favoriete Italiaanse aandelen

"Ondanks de politieke onzekerheid en de recente vertraging van de export, blijven de fundamentals positief", aldus de analisten. Het analistenteam van Citi geeft de voorkeur aan Italiaanse bedrijven die het grootste deel van hun inkomsten buiten het land genereren, gezien het lage BBP-percentage in het land. 

De bank noemt Prysmian, Fineco, Moncler en Ferrari als enkele van hun favoriete aandelen. Aan de andere kant behoren Telecom Italia, ERG en Mediaset tot de minst favoriete aandelen van de bank.