Strategen verwachten meer pijn op korte termijn voor aandelen uit opkomende markten (EM), nadat de aandelen afgelopen week in een berenmarkt terecht zijn gekomen. 

Dat meldt Bloomberg op basis van uitspraken van diverse handelaren en strategen.

De MSCI Emerging Market Index zakte vorige week verder weg en noteert nu iets meer dan 20 procent onder het hoogtepunt op 26 januari. Een daling van 20 procent ten opzichte van het recente hoogtepunt is de officiële drempel voor een berenmarkt.

Activa van opkomende markten staan onder druk door een sterkere dollar, stijgende Amerikaanse rentetarieven en het Amerikaans protectionisme en de dreigende tegenmaatregelen op Amerikaanse sancties door China. Het besmettingsgevaar is de afgelopen weken op de voorgrond getreden, terwijl de meest kwetsbare opkomende economieën - Argentinië en Turkije - in een crisis zijn geraakt.

Hoewel de Aziatische economieën betere fundamentals hebben, maakt de regio ongeveer driekwart van de opkomende aandelen uit en heeft ze geleden onder deze kwesties. De uitverkoop op de aandelenmarkten uit opkomende landen volgt na een opleving die begon in januari 2016 en ongeveer twee jaar duurde.

China

De gevolgen van een verslechtering van de handelsoorlog voor de Chinese economie zullen cruciaal zijn voor de vooruitzichten voor de ontwikkelingslanden. De Aziatische grootmacht draagt meer dan 30 procent van de wereldwijde groei en is de grootste handelspartner voor veel opkomende markten.

Verdeeldheid onder experts

Marktvorsers zijn verdeeld over de vooruitzichten voor opkomende markten, hoewel pessimisme overheerst. Ben Luk, wereldwijde macro-strateeg bij State Street Global Markets, verwacht dat er waarschijnlijk een opleving van China zal plaatsvinden in het vierde kwartaal. Hij wijst erop dat het vaak drie maanden duurt voordat de fiscale en monetaire versoepeling doorsijpelt naar de reële economie.

Deze visie blijft overeind staan en is volgens hem de reden waarom de vermogensbeheerder niet is overgestapt op een negatieve bias voor opkomende markten.

Maar het is volgens hem nog wel te vroeg om terug te keren in aandelen uit opkomende markten, omdat het negatieve sentiment over politiek en handel de prestaties op korte termijn zal blijven domineren.

State Street behoudt dan ook een neutrale bias op opkomende markten. De tegenwind blijft volgens Luk komen van de aanhoudende dollarrally, terwijl de winstvooruitzichten van aandelen van opkomende markten blijven teleurstellen in vergelijking met Amerikaanse aandelen.

Een Chinees herstel zal volgens hem een positief effect hebben op de rest van de opkomende markten in Azië. Luk stelt positiever te worden over opkomende markten als de dollarrally staakt en de winstverwachtingen omslaan.

'Daling van 10 procent'

Nader Naeimi, hoofd EM-markten bij AMP Capital Investors ziet de beurskoersen met waarschijnlijk nog eens 10 procent dalen. Een nieuwe stap lager levert volgens Naeimi wel enorme koopkansen op.

De MSCI Emerging Market Index wordt namelijk verhandeld tegen een koers-winstverhouding (K/W) van 11. Dat is het laagste niveau sinds maart 2016. Tijdens de marktpiek in januari dit jaar bedroeg de K/W meer dan 13.

Herstel

Volgens Suresh Tantia, beleggingsstrateeg bij Credit Suisse, zullen beleggers die op korte termijn meer volatiliteit aan kunnen uiteindelijk beloond worden met een herstel. "Aandelen uit opkomende markten worden op dit moment gevangen gehouden door handelsonzekerheid en bezorgdheid over het besmettingsrisico. We geloven dat ze enorme waarde bieden, omdat de groeivooruitzichten voor EM gezond blijven en waarderingen zeer aantrekkelijk zijn geworden."

Stephen Innes, hoofd van de handel Asia Pacific bij Oanda, is iets minder positief. Hij stelt dat de "vrije handel zoals we die ooit kenden nooit meer hetzelfde zal zijn"

"Beleggers kunnen op dit moment weinig reden vinden om EM-aandelen te kopen. Maar tegen het einde van het jaar zou er waarschijnlijk meer duidelijkheid zijn en zou het niet verwonderlijk zijn om te zien dat de markt gewoon op dit onzekere moment wachtte", zei Jingyi Pan, marktstrateeg bij IG Asia in Singapore.