De handelsconflicten van de VS met China en andere landen zouden misschien juist wel goed zijn, omdat ze beschermen tegen oververhitting van de economie, waardoor de nood voor centrale banken minder hoog is om in te grijpen.

Dat zegt de CIO van Pimco, Dan Ivascyn, in een telefonisch interview met Bloomberg Business. "Als het zo is dat een bescheiden mate van handelsspanning leidt tot een vertraging van het groeimomentum, dan is dat oké."

Hogere rente

Fed-voorzitter Jerome Powell zei vrijdag dat de sterke Amerikaanse expansie vraagt om gestaag stijgende rentes. Een hogere rente is een uitdaging voor fixed income-partijen als Pimco, doordat het obligatiekoersen onder druk zet. 

"Hoewel er een risico is dat de handelsoorlog uit de hand loopt, is Pimco’s basisscenario dat het geen grote impact op de markt zal hebben. De spanningen met China kunnen wel jaren aanhouden", voegt Ivascyn eraan toe. 

Zand tussen tandwielen

De Amerikaanse economie groeide met 4,1 procent in het tweede kwartaal, het snelste tempo sinds 2014. Het groeitempo in China lag op 6,7 procent.

"Als de wereldwijde economie als een tierelier draait, moet je het zo zien dat centrale banken proberen om zand tussen de tandwielen te strooien zodat de boel wat minder snel zal draaien", vergelijkt Ivascyn de situatie.