De aandelen die het meest in trek zijn bij hedgefondsen hebben het de afgelopen zeventien jaar beter gedaan dan de markt. Dat stellen analisten van de Amerikaanse bank Goldman Sachs.

De hedgefonds VIP-lijst van de bank bestaat uit de 50 aandelen die "het meest voorkomen in de top 10 van de hedgefondsportefeuilles". Goldman bekeek de aandelenposities van 830 hedgefondsen met een totale waarde van 2,3 biljoen dollar, meldt Cnbc.

Volgens Goldman is het mandje van hedgefondsfavorieten dit jaar tot en met 17 augustus met 1,18 procentpunten achtergebleven bij de S&P 500-index, maar rekenen de hedgefondsen nog steeds op een sterk rendement voor deze aandelen voor de rest van het jaar.

Het slimme geld volgen

"De hedgefonds VIP-lijst is een hulpmiddel voor beleggers die het slimme geld willen volgen", zei strateeg Ben Snider van Goldman Sachs. Het mandje presteerde in 62 procent van de kwartalen sinds 2001 beter dan de S&P 500 en genereerde een gemiddelde extra winst van 2,2 procentpunten.

Vier keer per jaar deponeren hedgefondsen hun longposities bij de beurswaakhond SEC in zogenaamde 13F-registraties en wordt de informatie 45 dagen na afloop van elk kwartaal vrijgegeven aan het publiek.

Technologiebedrijven

Het mandje met de topposities van de hedgefondsen is dit jaar tot nu toe met 6,7 procent gestegen, ten opzichte van een winst van 7,9 procent voor de S&P 500. Volgens de Goldman-strateeg vertegenwoordigen technologie en consumentenaandelen de grootste sectorwegingen in de hedgefondsportefeuilles en behoren populaire technologiebedrijven zoals Amazon, Microsoft en Alphabet tot de topbedrijven.

Naast deze drie technologiebedrijven bestaat de top 10 van Goldmans hedgefonds VIP-lijst uit: Facebook, NXP Semiconductors, Alibaba, Visa, Aetna, PayPal en Comcast.