De aandelen van Europese smallcaps bieden betere kansen dan die van Amerikaanse kleine bedrijven.

Dat zegt bestuursvoorzitter Mark Travis van de Amerikaanse vermogensbeheerder Intrepid Capital tegen Bloomberg.

De Russell 2000, de beursgraadmeter van de Amerikaanse smallcaps is volgens Travis historisch gezien volatieler dan de brede graadmeter van de grote bedrijven, de S&P 500-index. Een groot deel van de bedrijven uit de Russell 2000, ongeveer een derde, maakt volgens Travis geen winst en dat zijn dan ook geen bedrijven waarin de vermogensbeheerder wil investeren. 

"We proberen conservatief gefinancierde bedrijven te vinden die een sterke vrije kasstroom genereren", aldus Travis. De baas van Intrepid Capital is wel een fan van internationale smallcaps. 

Kwaliteitsbedrijven

In de eurozone zijn er volgens hem tal van kwaliteitsbedrijven te vinden. Als voorbeeld noemt Travis het Britse reclamebureau WPP. Hoewel dat bedrijf met een jaaromzet van ruim 15 miljard pond niet echt een smallcaps is te noemen, biedt het aandeel volgens Travis "een goede en goedkope mogelijkheid om het nog grotere Alphabet te bespelen". 

Alphabet, het moederbedrijf van Google, koopt veel advertenties van WPP, dat de koers flink zag dalen na het opstappen van oprichter en topman Martin Sorrell. Het vertrek van de topman bij WPP heeft volgens Travis kansen geboden. Sorrell moest na een bewind van ruim dertig jaar het veld ruimen na aantijgingen van misbruik en wangedrag. 

Royal Mail

Ook het Britse postbedrijf Royal Mail, met een jaaromzet van bijna 10 miljard pond, is volgens een interessante internationale 'smallcap'.

"De CEO is opgestapt en het bedrijf zal naar verwachting door de onlineverkopen meer pakketten gaan leveren. Daarnaast zijn de pensioenproblemen van het bedrijf opgelost en keert het bedrijf een goed dividend uit", aldus Travis. Topvrouw Moya Greene van Royal Mail werd in juni vervangen door Rico Black. 

Lees ook: 10 largecaps met meer dan 40 procent opwaarts potentieel