Beleggers in smallcaps zijn dit jaar spekkoper: zij behaalden een sterk rendement, zonder grote koersschommelingen. Volgens Sam Stovall, hoofd beleggingsstrategie bij CFRA, kan die outperformance voorlopig nog wel voortduren.

Dat meldt MarketWatch. De twee belangrijkste Amerikaanse smallcap-indices - de SmallCap S&P 600 en de Russell 2000 - bereikten afgelopen week elk een nieuwe recordniveau. De SmallCap S&P 600 is sinds het begin van het jaar met 8,6 procent gestegen en de Russell 2000 met 7,2 procent. Dat is een stuk hoger dan de 2,6 procent winst voor de large-cap S&P 500.

Kleinere terugval en sneller herstel

Ook laten de smallcaps een brede opmars zien. Stovall wijst erop dat zeven van de elf 11 S&P SmallCap 600-sectoren een positief rendement hebben behaald sinds 26 januari, toen de S&P 500 een piek bereikte. Bovendien hebben alle sectoren hun grotere tegenhangers overtroffen.

De S&P 500 daarentegen noteert nog steeds 5 procent onder zijn piek op 26 januari, terwijl alleen de technologiesector is hersteld van de daling van 10 procent.

De terugval van de smallcaps eerder dit jaar was dus kleiner dan die van de S&P 500, terwijl het herstel sneller verliep. Dit kan een verrassing zijn voor beleggers die nog steeds denken dat kleine aandelen volatieler zijn dan grote aandelen.

... ook in historisch opzicht

Kunnen beleggers er ook op rekenen dat de outperformance van de kleinere aandelen zal aanhouden? Volgens Stovall wijst de geschiedenis uit dat er inderdaad ruimte is voor verdere groei. Sinds de introductie van de Russell 2000-index in 1978 en de oprichting van de S&P SmallCap 600 in 1995 ondervinden smallcaps minder grote berenmarkten en laten ze gemiddeld kleinere koersdalingen zien dan de S&P 500.

Flinke koersstijging na herstel

Uit een diepere analyse van periodes van koersdalingen en herstel uit het verleden ontdekte hij dat smallcap-aandelen gemiddeld ongeveer een maand nodig hadden om met 5 tot 10 procent te dalen en ongeveer een maand nodig hadden om volledig op te krabbelen.

Na het herstel stegen de koersen van smallcaps gedurende twee maanden met gemiddeld meer dan 8 procent.