Een recessie in de Verenigde Staten zal nog twee jaar op zich laten wachten. In de tussentijd kunnen beleggers rustig aandelen blijven kopen. 

Dat zegt analist Andrew Garthwaite van de Zwitserse bank Credit Suisse tegen Cnbc. Aandelen van nutsbedrijven en de sectoren consumentengoederen, gezondheidszorg en telecom zijn favoriet. 

Garthwait acht het onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse economie voor het derde kwartaal van 2020 in een recessie belandt. Hij adviseert beleggers daarom om voorlopig overwogen te blijven in aandelen.

Nog geen voorbode van recessie

Doorgaans doet zich vóór een recessie plaatsvindt een combinatie voor van twee bijzondere verschijnselen, zo licht hij toe: er is sprake van een omgekeerde rentecurve (waarbij het rendement van korter lopende leningen hoger is dan dat van langer lopende leningen) en een situatie van volledige werkgelegenheid met een loongroei van circa 3,5 procent.

Garthwaite voorspelt echter dat die situatie zich in de Verenigde Staten pas halverwege 2019 zal voordoen.

Ruimte omhoog tot 2020

Op basis van die timing en het historische gedrag van de beleggers, verwacht Garthwaite dat aandelen tot 2020 blijven stijgen. "In de afgelopen 50 jaar hebben aandelen meer dan dertien maanden voor een recessie nog nooit gepiekt, met uitzondering van 1987", zo stelt de analist.

Hij verwacht dat de hoge volatiliteit op de markten zal aanhouden. Dat betekent dat bedrijfsobligaties riskanter zijn dan aandelen. Hij adviseert beleggers om bedrijven met hoge schulden en een lage vrije kasstroom, zoals GlaxoSmithKline, te verkopen en hiermee voorzichtig te blijven.

Mijden: cyclische sectoren

De Credit Suisse-analist is niet over elke sector optimistisch. Hij adviseert om onderwogen te blijven in niet-financiële cyclische sectoren, zoals duurzame consumptiegoederen, materialen en industrieproducten. Ze zijn volgens hem nogal duur en te populair.

Kopen: defensieve fondsen

In plaats daarvan is hij voorstander van defensieve sectoren met een laag niveau van schuldfinanciering, zoals consumentengoederen, nutsbedrijven, gezondheidszorg en telecom.