Bedrijven als Marathon Petroleum en andere Amerikaanse olieraffinaderijen en olieverkopers zijn de meest consistente presteerders geweest onder de Amerikaanse energieaandelen in de afgelopen jaren. 

En door de stijgende olieprijzen zullen de oliebedrijven het goed blijven doen, schrijft columnist Philips van Doorn van MarketWatch. 

De waarschijnlijkheid van nieuwe sancties tegen Iran, na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om uit de nucleaire overeenkomst met land te stappen, en de inspanningen van de OPEC om de prijzen te ondersteunen door de productie te verlagen, zullen volgens Van Doorn extra winst betekenen voor de in de VS genoteerde oliebedrijven.

De energiesector van de S&P 500 steeg dit jaar slechts 3 procent, in de periode tot 7 mei. De sector bestaat uit 31 bedrijven. Onderstaande lijst laat zien hoe goed ze dit jaar en in 2017 hebben gepresteerd, samen met het rendement voor langere periodes.

Bekijk hier de complete lijst.

Het patroon is volgens Van Doorn duidelijk: de olieraffinaderijen en oliemarketeers zijn de meest consistente presteerders geweest in de afgelopen jaren. Ze vertrouwen minder op de prijs van ruwe olie en hebben het gemakkelijker om consistent winstgevend te zijn vanwege hun prijskracht en winst uit olieraffinage en de distributie van geraffineerde producten, waaronder benzine, aldus Van Doorn.