De aandelenmarkt lijkt op een keerpunt te zijn aanbeland. Staat beleggers een stierenmarkt te wachten of een voortzetting van de bullmarkt? Zó speelt u er als belegger op in.

Het is een frustrerend jaar voor zowel de stieren als de beren op de beurs. De aandelenmarkten zijn ondanks de toegenomen volatiliteit verstrikt geraakt in een nauwe bandbreedte. Sterker nog, de belangrijkste indices staan bijna op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar, meldt MarketWatch.

Impasse

Een fantastisch cijferseizoen en de fiscale stimulering van Amerikaanse bedrijven zijn niet genoeg gebleken om de markten op te tillen. Anderzijds hebben alle verontrustende berichten over bijvoorbeeld de geopolitieke spanningen, stijgende grondstoffenprijzen, handelsconflicten en rentepraatjes, de S&P 500 ook niet flink in het rood gedrukt. Wat is er nodig om deze impasse te doorbreken?

Uiteindelijk zullen aandelen een richting gaan kiezen. Maar welke? Beleggingsstrateeg Michael Hartnett van Bank of America heeft in een rapport een aantal potentiële katalysatoren aangestipt. Ook heeft hij uitgelegd hoe beleggers het beste de markt kunnen bespelen, die momenteel lijkt klem te zitten tussen piekende kwartaalwinsten enerzijds en monetaire verkrapping door de Federal Reserve anderzijds.

Nieuwe recordniveaus...

Er liggen volgens Hartnett nieuwe recordstanden voor aandelen in het verschiet als de Federal Reserve afziet van verdere renteverhogingen en de Amerikaanse president Donald Trump het protectionisme vaarwel zegt.

Ook aandeleninkoopprogramma's door bedrijven kunnen de aandelenmarkten in de kaart spelen, evenals een hernieuwde belangstelling van beleggers voor de hoogvliegers van de technologiesector, in een klimaat van verder stijgende bedrijfswinsten en belastingverlagingen.

... of dalende koersen?

Maar volgens de beleggingsstrateeg is een negatief scenario waarschijnlijker. Dit kan worden veroorzaakt door een zwakkere economische groei, een vertraging van de Chinese exportgroei en toenemender geopolitieke spanningen.

Chinese aandelen en dollar

Hartnett geeft enkele stappen die beleggers kunnen overwegen om zichzelf te beschermen tegen een dergelijke uitverkoop. Zo adviseert hij een longpositie aan te nemen in Amerikaanse tienjarige staatsobligaties, nu de Fed nog de enige 'havikachtige' centrale bank is.

Ook adviseert hij longposities (lees: kopen) in Chinese aandelen, vanwege de openstelling van de markt voor buitenlandse toetreders en de toegenomen geloofwaardigheid van China.

Op het valutavlak stelt Hartnett voor om te beleggen in Amerikaanse dollars, vanwege de 'onzichtbare' versoepeling van de centrale banken wereldwijd.

Short in FAANG-aandelen

Daarnaast adviseert hij schulden in lokale valuta van opkomende markten te verkopen en short te gaan in de zogenoemde FAANG-aandelen, ofwel Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google.

De beste hedge (ofwel bescherming), tegen wat Hartnett omschrijft als "beleidsimpotentie" is volgens hem short gaan in risicovolle bedrijfsobligaties.