De bitcoin is favoriet bij Nederlandse cryptobeleggers. Bijna de helft (43 procent) van het geld dat in cryptovaluta is belegd, zit in deze munt. Dat blijkt uit de Cryptovaluta Monitor, een onderzoek dat is uitgevoerd door Multiscope.

Andere cryptomunten zijn een stuk minder geliefd. Op enige afstand van bitcoin volgen ethereum (11 procent), ripple (7 procent), litecoin (5 procent) en dogecoin (3 procent).

Ook bij Nederlanders die van plan zijn te gaan beleggen in cryptovaluta staat bitcoin op de radar: 38 procent geeft hier de voorkeur aan. Maar de munt voelt wel de hete adem in de nek van de ripple (34 procent) en ethereum (29 procent). De top 5 wordt gecompleteerd met NEO (13 procent) en stellar (11 procent).

Grote naamsbekendheid

Over gebrek aan naamsbekendheid hoeft bitcoin niet te klagen. Maar liefst 95 procent van de 7.364 ondervraagde Nederlanders kent deze munt. Daarmee is bitcoin opmerkelijk genoeg een stuk bekender dan de verzamelnaam 'cryptovaluta' (57 procent).

Andere cryptomunten zijn in ons land nauwelijks bekend. Ethereum (20 procent), litecoin (15 procent) en ripple (14 procent) volgen op ruime afstand van bitcoin.

Vooral mannen

Bezitters van cryptovaluta zijn vooral mannen van 18 tot 34 jaar. Ze zijn over het algemeen hoog opgeleid en hebben een bruto inkomen van maximaal 3.500 euro per maand.

Ze zijn gemiddeld 25 minuten per dag bezig met hun belegging. Hieronder valt niet alleen de handel in de munt, maar ook het volgen van koersen en gesprekken met anderen.

Lees ook: 'Bitcoin wordt groter dan internet'