De aandelenmarkten hebben de afgelopen dagen af en toe wat flinke tikken moeten verwerken. Er zijn zorgen over de stijgende rentes, oplopende inflatieverwachtingen, politieke onzekerheid in Italië en over het protectionistische beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. 

Dat schrijft Justin Doornekamp, columnist bij IEXGeld.nl. Beleggers vragen zich af waar het naar toe gaat met aandelen en de nervositeit neemt toe. Dat is nergens voor nodig, zo is ABN Amro MeesPierson van mening. "Aandelen vinden wel weer hun weg omhoog."

Nieuwe beleggingsstrategie

De bank deed haar nieuwe beleggingsstrategie uit de doeken en mikt daarin onverminderd op een verdere waardestijging van aandelen. Hoofd Beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN Amro MeesPierson noemt het juist een goed teken dat partijen somberder worden over de markt.

"De aandelenmarkt gedijt het best als er zorgen zijn. Die moeten natuurlijk niet te groot worden, maar alarmbellen moeten juist afgaan als iedereen genoegzaam achterover leunt en denkt dat het goed gaat", aldus Wessels.     

Waarom als belegger positief blijven? Wessels somt op:

  • Bedrijven investeren weer.
  • De vraag herstelt.
  • De productiviteit neemt toe.

De expert stelt dat de bedrijfsinvesteringen in de Verenigde Staten op het hoogste niveau sinds de financiële crisis staan en dat ook Europese bedrijven “uit het dal” zijn geklommen. De verwachting van de bank is dat deze trend zich voortzet. 

Economische groei

Bovendien wijst ABN Amro MeesPierson op de goede staat van de wereldeconomie, de bedrijfswinsten en het hoge vertrouwen van producenten en consumenten. Een toenemende productiviteit leidt bovendien tot hogere economische groei en kan daarmee de fase van toenemende groei verlengen. “Dat is goed nieuws voor aandelenmarkten”, aldus Wessels. 

ABN Amro noemt de economische groeivooruitzichten voor 2018 dan ook goed. Net als voor 2019, al zal het groeitempo vermoedelijk wat afnemen, zo denkt de bank. 

Nu het cijferseizoen weer voorbij is, concludeert ABN Amro dat het nog onverminderd goed gaat met bedrijven wereldwijd. Wessels noemde de cijfers over het vierde kwartaal van 2017 beter dan verwacht en bedrijven kwamen met "positieve vooruitzichten voor 2018".

"In combinatie met een robuust vertrouwen onder producenten en consumenten maakt dit dat we een voorkeur houden voor risicovolle beleggingscategorieën", aldus Wessels. 

Vastgoed

Dit betekent dat ABN AMRO nog niet erg te spreken is over obligaties. De bank merkte op dat rentes van kernlanden als Nederland en Duitsland nog niet aantrekkelijk zijn. 

Aangejaagd door de extreem lage rente en het economisch herstel heeft vastgoed het afgelopen jaar wel goed gedaan. Ook voor het lopende jaar zal vastgoed nog profiteren van het huidige renteklimaat, zo verwacht ABN AMRO.

"Wij verwachten dat vastgoed beter zal renderen dan obligaties en sparen, maar niet zozeer beter dan aandelen", aldus Wessels. "Dit komt omdat een stijgende rente ook slecht is voor vastgoed. Dat neemt niet weg dat het onderliggend goed gaat met vastgoedbedrijven en het dividendrendement aantrekkelijk blijft."