De forse koersschommelingen van de afgelopen maanden hebben beleggers behoorlijk nerveus gemaakt. Maar eigenlijk is de toegenomen volatiliteit geen slecht teken, vinden analisten van Charles Schwab.

De internationale beurzen lijken de laatste maanden nogal op drift. Forse correcties en koersherstel volgen elkaar in rap tempo op. Dat maakt beleggers nerveus.

Maar volgens analisten van Charles Schwab leidt de terugkeer van de volatiliteit op de beurzen niet het einde in van de bull markt. Integendeel: deze kan de aandelenmarkt juist een steviger basis geven, zo schrijft MarketWatch.

Gezonder beursklimaat

2017 was een nogal a-typisch beursjaar. Wall Street zat aanhoudend in de lift, zonder tussentijdse correcties, en de volatiliteit was historisch laag.

2018 ziet er in dat opzicht wat angstaanjagender uit, maar het huidige beursklimaat is waarschijnlijk wel gezonder, aldus de analisten. De waarderingen, die tot februari behoorlijk waren opgelopen, hebben de kans gekregen om terug te keren naar wat normalere niveaus. De beurzen hebben stoom afgeblazen en beleggers staan weer met beide benen op de grond.

Twee schokgolven

De eerste correctie vond plaats nadat het Amerikaanse banenrapport van januari was gepubliceerd, waaruit bleek dat de loongroei de sterkste stijging had laten zien sinds de kredietcrisis.

Dat wakkerde de angst aan voor inflatie en de vrees dat de Federal Reserve de rente weleens sneller en forser zou kunnen verhogen dan tot dan toe was voorzien.

De tweede schokgolf volgde nadat de Amerikaanse president Trump plotseling heffingen op de import van staal en aluminium uit het buitenland aankondigde en daarmee een dreigende handelsoorlog ontketende. Daar kwamen de problemen met Facebook bovenop.

Volatiliteit in twee richtingen

Door de plotselinge terugkeer van de beweeglijkheid van de beurzen, lijkt het alsof er sprake is van een omslag in het sentiment. Maar de analisten van Charles Schwab wijzen erop dat de volatiliteit beide richtingen op gaat.

Dat er behalve dalingen ook sterke opwaartse bewegingen zijn, beschouwen zij als een signaal dat de vooruitzichten minder pessimistisch zijn dan de koersdalingen rechtvaardigen en dat de afstraffing van technologie-aandelen overdreven is.

De beursvorsers zien diverse factoren die pleiten voor een aanhoudende bullmarkt. Zo is de arbeidsmarkt onverminderd sterk en zal het komende cijferseizoen naar verwachting de sterkste groei in jaren laten zien. De recente correctie op de beurs doet daar niets aan af.

'Bunny-markt'

De analisten verwachten dan ook niet dat de recente correctie de start van een bear market inluidt. Ze spreken eerder van een 'bunny markt', waarbij de aandelenmarkt flink op en neer springt.

De economische vooruitzichten rechtvaardigen volgens hen voortzetting van de bull markt, al moeten beleggers er wel rekening mee houden dat dit op korte termijn gepaard blijft gaan met extra volatiliteit en verhoogde risico's.

Lees ook: Waarom de markt timen geen goed idee is