Steeds meer asset managers beleggen niet langer in de tabaksindustrie. Robeco is de laatste in de rij.

Dat schrijft IEXProfs.nl. Robeco zegt een belangrijke stap te hebben genomen om zijn fondsenassortiment nog duurzamer te maken. Beleggen in de tabakssector was al een no go voor Robeco's duurzame fondsen maar nu worden tabaksfabrikanten ook uit de gewone fondsen van Robeco geweerd.

Klant is koning

Deze uitsluiting betreft niet speciale klantenportefeuilles en mandaten. Ofwel, als klanten wel in tabak willen beleggen, dan is dat voor Robeco geen probleem.

Robeco is niet de enige vermogensbeheerder die de tabaksindustrie uitsluit. Een paar dagen geleden maakt BNP Paribas een soortgelijk besluit bekend. Eerder besloot verzekeraar Axa niet langer in big tobacco te beleggen.

Geen vertrouwen

Robeco zegt het besluit te hebben genomen om twee redenen. Allereerst heeft de VN vorig jaar de tabaksindustrie op de zwarte lijst gezet. De VN beschouwt de tabaksindustrie niet langer als onderdeel van een duurzame toekomst.
Daarnaast heeft Robeco er geen vertrouwen in dat het voeren van indringende gesprekken (engagement) met de tabaksindustrie tot positieve veranderingen kan leiden.