Het plan van van de Amerikaanse president Trump om importtarieven op te leggen voor buitenlands staal en aluminium leidde tot een grote uitverkoop op de wereldwijde aandelenmarkten.

Beleggers zijn bezorgd dat de heffingen een wereldwijde handelsoorlog kunnen ontketenen. De Verenigde Staten gaan een importheffing opleggen van 25% voor buitenlands staal en van 10% voor aluminium. De stap kan leiden tot tegenmaatregelen van China, Mexico, Canada en de EU.

Omzet in binnenland

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs beveelt zijn klanten aan om bedrijven met een grote binnenlandse omzetblootstelling in het geval van een wereldwijde handelsoorlog te kopen, meldt Cnbc.

"Onder de oppervlakte van de markt zou een handelsoorlog de prestaties van bedrijven die het meest zijn gericht op de Amerikaanse markt ten goede komen, ten opzichte van de bedrijven die veel omzet uit het buitenland halen", schreef Peter Oppenheimer, de belangrijkste wereldwijde aandelenstrateeg van Goldman Sachs.

Plan

Goldman Sachs waarschuwde vorig jaar al dat Trump met de invoering van een protectionistische handelsbeleid een wereldwijde handelsoorlog zou kunnen ontketenen en gaf zijn klanten een specifiek plan om daarop in te spelen.

In het geval van een conflict adviseerde Oppenheimer beleggers om bedrijven te kopen met een hogere binnenlandse omzetblootstelling. De zeven bedrijven die daar volgens Goldman aan voldoen zijn: CSX, CVS Health, Dollar General, Intuit, Public Storage, Verizon en Wells Fargo.