Beleggers raakten niet in paniek, maar ze hielden ook niet echt van wat Jerome Powell dinsdag te zeggen had in zijn publieke debuut als voorzitter van de Federal Reserve.

In zijn verklaring voor het Amerikaanse Congres stelde de nieuwe baas van de centrale bank dat de economische vooruitzichten sinds de laatste rentevergadering in december sterker zijn geworden. 

Dit leek de marktpartijen enigszins te verrassen. MarketWatch zette de vier belangrijkste punten van het eerste openbare optreden van Powell op een rij. Het eerste punt is dat vier renteverhogingen dit jaar waarschijnlijker zijn geworden.

Mogelijk vier verhogingen

Beleggers rekenden tot nu toe op drie renteverhogingen in 2018, maar door de opmerkingen van Powell is duidelijk geworden dat de beleidsmakers mogelijk sneller zullen handelen dan in december werd aangegeven.

De Fed funds-futures, die de waarschijnlijkheid van de rentestappen van de centrale bank aangeven, wijzen nu op een kans van 32,1 procent dat de rente dit jaar vier keer wordt verhoogd. Voor de verklaring van Powell bedroeg de kans 24,4 procent, blijkt uit gegevens van CME Group.

Aandelen dalen, volatiliteit stijgt

Het vooruitzicht van een meer agressieve Fed was genoeg om een driedaagse winstreeks op de aandelenmarkt te beëindigen. "Voor beleggers heeft de verklaring van Powell beleggers eraan herinnerd dat de Fed te maken heeft met een economie die de gevolgen van een enorme fiscale stimulans zal voelen", zei Lara Rhame, senior econoom bij FS Investments. "Wanneer je de groei zo veel boven het potentieel duwt, moet je voorzichtig zijn met wat je wenst."

De impact van de belastingverlagingen en de extra bedrijfsuitgaven zal de Fed meer ruimte geven om de rente sneller te verhogen dan de markten hebben ingeprijsd, en dat betekent een hobbelige weg voor de financiële markten. "Hoe meer het risico van een doorgeschoten Fed op de radar komt, hoe hoger de volatiliteit ... Dit wordt een thema waar we het hele jaar mee te maken krijgen", aldus Rhame.

Obligatierente stijgt

De obligatiekoersen daalden, waardoor de rentes die tegengesteld bewegen ten opzichte van de koersen toenamen, nadat Powell zei dat de gegevens duiden op een versterking van de economie en de arbeidsmarkt. De tienjaarsrente steeg tot 2,91 procent, terwijl de rente op tweejarige staatspapier steeg tot 2,27 procent.

De dollar en risicobereidheid

Door de opmerkingen van Powell liep de waarde van de dollar op ten opzichte van alle andere belangrijke valuta. Maar de traditionele veilige havens zoals de Zwitserse frank en de Japanse yen daalden slechts bescheiden. "Dit suggereert dat de opmerkingen van Powell mogelijk een grotere impact hebben op de risicobereidheid dan de Amerikaanse dollar," zei valutastrateeg Kathy Lien van BK Asset Management.

"Als de correctie in aandelen aan kracht wint na de verklaring van Powell, zal de dollar zijn winst vergroten, maar zullen de Japanse yen en de Zwitserse frank mogelijk de beste prestaties leveren. Als koopjesjagers opduiken en de verliezen in aandelen beperkt blijven, dan zal de dollar/yen yen stijgen samen met andere risicovaluta", aldus Lien.