De oplopende rentes op de obligatiemarkten hebben handelaren ertoe aangezet om de laatste tijd automatisch de hele aandelenmarkt te verkopen, uit vrees dat hogere rentes de hele economie onder druk zetten. Maar is dat wel de juiste beslissing?

De geschiedenis leert dat bepaalde aandelen gedijen wanneer de rente stijgt, terwijl andere aandelen het slecht doen.

Cnbc gebruikte de hedgefondsmethode Kensho om te analyseren welke aandelen de afgelopen zes maanden de grootste correlatie hebben met de obligatiemarkt en de obligatierendementen.

Aandelen die volgens deze methode kunnen winnen als de tienjaarsrente 3 procent of meer bedraagt zijn de zogenoemde 'anti-obligaties' aandelen van de Dow-Jonesindex. Dit zijn de aandelen die een negatieve correlatie hebben met de obligatiekoersen en derhalve een positieve correlatie hebben met stijgende obligatierendementen. Cnbc gebruikte daarbij het iShares 20+ Year Treasury Bond ETF als vertegenwoordiging van de obligatiemarkt.

Aandelen die profiteren

Aandelen als JPMorgan en Goldman Sachs profiteren doorgaans van hogere rentes, gebaseerd op deze voortschrijdende correlatie van zes maanden. Ook Walt-Disney, Cisco en American Express hebben een negatieve correlatie met de obligatiekoersen.

Aandelen die lijden bij hogere rentes

Procter & Gamble en Coca-Cola, die wijdverspreid worden gehouden vanwege hun aantrekkelijke dividenden, hebben de neiging het slechtst te presteren in tijden van stijgende rentes, blijkt uit de correlatiestudie. Andere Dow-fondsen met een positieve correlatie met de obligatiekoersen zijn McDonald's, Microsoft en Exxon Mobiel. 

Sectoren

Cnbc onderzocht ook hoe sectoren in de S&P 500-index presteerden in vergelijking met obligaties. De financiële sector is de meest 'anti-obligatie' sector, met de meest negatieve correlatie met obligatiekoersen. Ook de industriële aandelen hebben de neiging om beter te presteren dan de bredere markt tijdens een versnellende economische groei die vaak gepaard gaat met stijgende rentetarieven.

De nutssector, die traditioneel wordt gezien als een soort van obligatie, heeft een veel sterkere correlatie met obligatiekoersen dan andere sectoren, wat betekent dat wanneer de rente stijgt, deze aandelen zouden moeten dalen. Nutsbedrijven zijn in de afgelopen zes maanden dan ook de slechtst presterende sector in de S&P 500, met een daling van meer dan 10 procent ten opzichte van een stijging van 10,7 procent van de markt.