De volatiliteit van de afgelopen dagen schrikt de langetermijnbeleggers niet af. Maar de verliezen op aandelen bewijzen wel het nut van een multi-asset strategie. Die strategie, waarbij het vermogen wordt gespreid over verschillende beleggingscategorieën, kan de verliezen dempen als één vermogenscategorie onderuit gaat. 

Dat schrijft Dan Lefkovitz van Morningstar.

Als de financiële markten instorten, is er soms geen ontkomen aan. Kijk maar eens naar de gelijktijdige duikeling van 46 aandelenmarkten op 5 februari jongstleden. De Morningstar Global Markets-index verloor die dag 3,6 procent (gemeten in dollars). De Amerikaanse markt daalde met 4 procent. Helaas zijn de verliezen niet beperkt gebleven tot die ene dag.

Geen bloedbad op obligatiemarkt

Maar aandelen zijn niet de enige vermogenscategorie. Hoewel aandelen over de hele linie een flinke smak maakten, was er op de obligatiemarkten geen sprake van een bloedbad, ondanks de overduidelijke aanleiding voor onrust, namelijk angst voor stijgende rentes, die een gevaar vormen voor vastrentende waarden.

De Morningstar US Core Bond Index heeft in februari tot dusver slechts 0,4 procent verloren, terwijl de kortetermijn-evenknie 0,9 procent won. De obligatie-indexen van Morningstar die zijn gericht op Japan, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk bevinden zich ook op positief terrein.

Zelfvoldaanheid door lage volatiliteit

Beleggers die diversificatie naar vermogenscategorie hebben toegepast, hebben daardoor de afgelopen tijd veel minder zware verliezen geleden. Natuurlijk moet een beetje volatiliteit een langetermijnbelegger niet van de wijs brengen. Maar jaren van aandelenwinsten hebben veel beleggers zwaar in aandelen doen stappen, en door de lage volatiliteit is er bij hen zelfvoldaanheid ingeslopen. 

De ontwikkelingen op de markten van de afgelopen dagen hebben eens te meer aangetoond welke voordelen een multi-asset strategie heeft: diversificatie tussen aandelen, obligaties en nog veel meer.

Rustig kunnen slapen

Het lijdt geen twijfel dat een offensieve allocatie het meeste opwaarts potentieel biedt, met het argument dat langetermijnbeleggers het best zijn gediend met een sterke aandelenblootstelling. Maar we weten ook dat beleggers verliezen verafschuwen, en dat de Conservative-portefeuille wint als het gaat om het cruciale element 'rustig kunnen slapen'.

Zelfs als de tijdshorizon wordt opgerekt tot drie jaar, neemt een belegger een groot risico met een aandelenportefeuille. Een blik vanuit het voortschrijdende rendement biedt volgens Morningstar beleggers een vollediger beeld van de mogelijke uitkomsten dan rendementen over vaste perioden.

De marktbewegingen van begin februari 2018 hebben beleggers eraan herinnerd dat aandelen volatiel zijn en scherpe dalingen kunnen meemaken. Als aandelen dalen, dan waarderen beleggers - vooral de risicomijdende - een gevarieerde mix van assets die zich allemaal in verschillende richtingen bewegen. Voortschrijdende rendementen en voor risico gecorrigeerde rendementsanalyse geven beleggers volgens Morningstar voldoende handvatten on zorgvuldig te beslissen over hun allocatie.

Lees ook: Gevaar op de beurzen nog niet geweken