Zilver heeft in 2017 ondermaats gepresteerd door de zwakke vraag van beleggers. Goud is favoriet als 'veilige haven' en de aandelenrally heeft de cyclische kwaliteiten van zilver overschaduwd. In 2018 kan de zilverprijs stijgen door de toenemende industriële vraag en het aanhoudende aanbodtekort.

Dat stelt Nitesh Shah, grondstoffenstrateeg bij ETF Securities in een note. 

Industriële cyclus

In het zilverscenario van ETF Securities wordt rekening gehouden met de industriële vraag naar zilver. Aangezien zilver voor meer dan 50 procent wordt gebruikt in industriële toepassingen, deelt zilver veel kenmerken van industriële metalen.

De Global Manufacturing Purchasing Managers Indices (PMI's) zijn het afgelopen jaar gestegen. Ontwikkelde markten groeien sneller dan opkomende markten. ETF Securities verwacht een verdere stijging van de mondiale PMI's als de ontwikkelingslanden aan dynamiek winnen dankzij spillovers vanuit de ontwikkelde markten.

ETF Securities denkt dat de PMI-index zal stijgen van 55,0 naar 55,5 eind 2018. In december 2017 stond hij op 54,5.

Beperkte investeringen

Hoewel het tempo van de daling van de mijnbouwcapex in de tweede helft van 2017 is afgenomen, is de lengte van de daling het langst volgens data van ETF Securities. Deze diepe daling van investeringen in de mijnbouw zal er waarschijnlijk voor zorgen dat het aanbodtekort van zilver aanhoudt. 

Volgens de gegevens van GFMS/The Silver Institute heeft de zilvermarkt sinds 2013 te kampen met een aanbodtekort. Hoewel zij nog geen cijfers voor 2017 hebben laten zien, hebben lagere mijnproductie en hogere industriële vraag de markt waarschijnlijk in een tekort gehouden ondanks lagere investeringsvraag.

ETF Securities verwacht dat de fair value van zilver eind 2018 18,5 tot 19,5 dollar bedraagt.