Veel beleggers kunnen niet goed omgaan met risico. Ze verkopen als ze moeten kopen en kopen als ze moeten verkopen. Als u ouder wordt, kan dat desastreus zijn voor uw pensioenpotje. Dat schrijft columnist Fedde de Jong op IEXGeld.

Om een beter rendement te behalen en dus een beter pensioenpotje op te bouwen, moet u leren om met risico om te gaan. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. TheBalance zet er een aantal op een rij, De Jong noemt er drie.

1. Vermijd risico

U heeft altijd de optie om risico te vermijden door alleen relatief veilige beleggingen uit te kiezen. Risico vermijden is het slimste om te doen als u nog niet weet hoe u risico kunt managen.

U wilt ook geen risico lopen met geld dat u opeens nodig kunt hebben voor als u bijvoorbeeld uw baan kwijt raakt of als u medische kosten moet maken. U moet geld opzij zetten, dat voor 100 procent van u is en waar u zo bij kunt. Een noodpotje.

2. Spreid uw beleggingen

Als u uw beleggingen spreidt, vermindert u het risico gigantisch. Als u bijvoorbeeld alleen één aandeel bezit, en het betreffende bedrijf gaat failliet, dan zit u niet veilig. Daarom kunt u beter verschillende aandelen van bedrijven uit die bedrijfstak kopen.

Maar als de regels veranderen en die bedrijfstak het moeilijk krijgt, is het slim om ook bedrijven uit andere branches te kopen. Of u koopt een goedkoop indexfonds waarmee u gelijk honderden aandelen bezit uit verschillende bedrijfstakken.

3. Neem alleen berekende risico's

U moet weten wanneer u risico's kunt nemen en wanneer niet. U moet de financiële markten snappen en u moet weten hoe ze werken. U moet dus logisch naar de markt kijken en niet emotioneel. Als u emotioneel belegt, dan gaat het fout.

Een manier om te kijken of de markt of een aandeel goedkoop is door naar de koers/winstverhouding van een bedrijf te kijken. Deze verhouding wordt berekend door de huidige koers van het aandeel te delen door de winst per uitstaand aandeel.

Hiermee kunt u zien hoeveel keer de winst van een bedrijf wordt betaald door beleggers. Een koers/winstverhouding van onder de tien wordt normaliter gezien als goedkoop; tussen de twaalf en vijftien als normaal.