Beleggers die in de verleiding komen om winst te nemen en uit aandelen te stappen na het goede beursjaar 2017 moeten goed nadenken. Volgens de aandelenstrategen van JPMorgan Chase is het namelijk nog te vroeg om bearish, ofwel pessimistisch, te worden over aandelen, meldt Bloomberg. 

"Het groeimomentum zou wat stoom kunnen verliezen, maar de activiteit zal waarschijnlijk nog altijd boven de trend blijven, wat betekent dat de bedrijfswinsten verder moeten stijgen na het krachtige herstel van dit jaar", stellen aandelenstrategen Mislav Matejka en Emmanuel Cau van de Amerikaanse bank.

Aandelen beste beleggingscategorie

De MSCI World Index is dit jaar tot nu toe met 20 procent gestegen, inclusief dividend, waardoor aandelen verreweg de beste beleggingscategorie zijn. Nu de waarderingen steeds meer opgerekt lijken te zijn en de Amerikaanse Federal Reserve het rentetarief volgend jaar zal blijven verhogen, beginnen sommige beleggers wat nerveus te worden, en laten zowel technologieaandelen als de Europese en opkomende markten een terugval zien.

"Toegegeven, de waarderingen van aandelen lijken in absolute termen niet goedkoop", stellen de strategen. "Maar ten opzichte van zowel obligaties als krediet, vinden we dat aandelen nog steeds een waarderingsgat van bijna 300 basispunten bieden, en dat is alleen maar om de reële waarde te bereiken."

Monetaire verkrapping in vroeg stadium

Wat de monetaire verkrapping in 2018 betreft, menen de strategen van JPMorgan dat deze nog in een vroeg stadium verkeert en dat de Amerikaanse yieldcurve waarschijnlijk niet zal worden "omgekeerd" tot ten minste het tweede deel van volgend jaar. 

Historisch gezien hebben aandelen volgens JPMorgan "nooit een piek bereikt voordat er sprake was van een volledige inverse yieldcurve". Men spreek van een inverse yieldcurve als het rendement van korter lopende leningen hoger is dan dat van langer lopende leningen.