Voor de komende maand zijn de experts helemaal los, stelt Corné van Zeijl van Actiam op basis van zijn maandelijkse enquête onder beurskenners. Maar liefst de helft van de ondervraagden denkt dat de beurs gaat stijgen.

Dat terwijl de experts het hele jaar door erg terughoudend waren. Pas de afgelopen maand lieten ze die terughoudendheid voorzichtig een klein beetje varen. En prompt ging de AEX met 1,8 procent naar beneden.

Wel heeft Van Zeijl een kanttekening. “Als ik de bijgevoegde opmerkingen lees, gaat het niet in volle overtuiging. Men gaat vooral van een eindejaarsrally uit.”

Meer enthousiasme komende halfjaar

Ook voor het komende halfjaar zijn de experts wat enthousiaster geworden. Alleen heel wat minder uitbundig dan voor de korte termijn. De hoge waarderingen van aandelen blijven een reden om voorzichtig te zijn.

Uitstekende performance aandelenkeuzes
De performance van de keuzes waren deze maand heel goed. Dat kwam vooral door de keuze voor Altice bij de floppers. Het aandeel liet maar liefst een daling van 59 procent zien. Maar ook Galapagos (-12 procent) en ASML (-5 procent) gingen flink naar beneden.

Bij de toppers ging vooral Ahold hard omhoog: 11 procent zowaar. Per saldo zou een fictief long short fonds maar liefst 14,2 procent hebben verdiend. 

Ahold topper, Gemalto flopper

Voor de komende maand wisselen veel aandelen van kant, merkt Van Zeijl op. Wel staat AholdDelhaize wederom bij de toppers. De experts hebben er zin in. Een opmerkelijke keuze na de dikke 11 procent van afgelopen maand. Wellicht kwam dat ook doordat Ahold vooral op de laatste dag een flinke performance liet zien. Toen hadden diverse mensen al gestemd.

Altice vindt men wel even genoeg gedaald. Vorige maand stond het aandeel nog bij de losers, maar de komende maand bij de toppers. Ook ASML maakt een switch van de floppers naar de toppers. Verder wordt de lijst afgemaakt met Royal Dutch Shell. Gemalto maakt juist de switch van topper naar flopper.

Bekijk hier het volledige artikel met alle toppers en floppers voor december.