Terwijl professionele beleggers uitgaan van een jaarlijks rendement van 5 procent, rekenen particulieren wereldwijd voor de komende 5 jaar op het dubbele. 

Dat schrijft IEXProfs. Waren particuliere beleggers ooit optimistischer? Uit een groot onderzoek van vermogensbeheerder Schroders blijkt dat particuliere beleggers wereldwijd rekenen op een vermogensstijging van gemiddeld 10,2 procent op jaarbasis voor de komende vijf jaar.

In totaal zijn voor de jaarlijkse Schroders Global Investor Study ruim 22.000 beleggers benaderd om te spreken over hun beleggingszorgen en verwachtingen. Vooral jongeren zijn optimistisch.

Millennials, geboren tussen 1982 en 1999, gaan uit van een gemiddeld rendement van 11,7 procent. De zogenoemde Silent Generation (geboren tussen 1923 en 1944) is ook optimistisch maar is al tevreden met een rendement van 8,1 procent. Dit rendement zal voornamelijk van aandelen moeten komen. zo zeggen de ondervraagden.

Onhaalbaar

Sinds 1987 heeft de wereldwijde MSCI index een gemiddeld rendement geboekt van 7,2 procent. Volgens Keith Wade, Chief Economist van Schroders, zijn de verwachtingen van beleggers dan ook te hoog. "Veel beleggers zullen geconfronteerd worden met tekorten als ze te zeer vertrouwen op hun eigen rendementsverwachtingen."

In een ander onderzoek, waarbij niet particulieren maar professionele vermogensbeheerders naar hun mening is gevraagd, blijkt dat de profi's met een verwacht redement van 5 procent op jaarbasis heel wat minder optimistisch zijn dan particuliere beleggers. Dat verrast niet. Vermogensbeheerders worden de laatste tijd niet moe te vertellen dat de huidige bullmarkt ten koste gaat van toekomstige rendementen. 

Optimistische Aziaten

Overigens zijn de verwachtingen van beleggers regionaal gezien tamelijk verschillend. Het maakt nog al uit waar je woont. Beleggers in Amerika en Azië zijn met een verwacht rendement van 11,7 procent optimistischer dan Europese beleggers (8,7 procent). Een vijfde van de Amerikaanse beleggers verwacht zelfs een rendement van meer dan 20 procent op jaarbasis te behalen.

Indonesische beleggers hebben de hoogste verwachtingen. Zij rekenen op een gemiddeld rendement van 17,1 procent. Liefst 39 procent van de Indonesische beleggers gaat uit van een rendement van meer dan 20 procent. Daar staan Italiaanse beleggers tegenover. Met een gemiddeld verwacht rendement van 7,1 procent hebben zij de laagste verwachtingen. Dat is overigens nog altijd hoger dan de verwachtingen van professionele vermogensbeheerders.

Meer rendement met minder risico

De optimistische rendementsverwachtingen zijn des te opmerkelijker omdat het merendeel van de beleggers aangeeft om minder risicovol te beleggen. Bijna de helft van de beleggers houdt nu meer contanten aan dan ooit. En dat terwijl de rente op dit moment lager is dan de inflatie.