De bekende 'stier' van de Amerikaanse obligatiemarkt, Steven Major van HSBC, adviseert obligatiehouders om "kalm te blijven en door te gaan".

Volgens Mayor heeft de verkoopgolf in het 10-jarige Amerikaanse staatspapier aan stoom verloren, aangezien het onwaarschijnlijk is dat de afbouw van de omvangrijke balans van 4,5 biljoen dollar van de Federal Reserve zal leiden tot sterk stijgende rendementen op de grootste obligatiemarkt van de wereld.

"Beleggers willen geloven dat de rentes zullen oplopen, aangezien er tekenen zijn dat het kwantitatieve verruimingsbeleid zijn tijd heeft gehad. Maar we denken dat de stabiliserende ballast van de balans van de centrale bank de rendementen in toom zal houden en de normalisatie van het Fed-beleid waarschijnlijk heel geleidelijk zal verlopen", aldus Mayor. 

Shortposities

In september leed het staatspapier de zwaarste verliezen in tien maanden tijd. Daarnaast houden handelaren de grootste shortpositie in meer dan een decennium. Dit komt doordat ze een mogelijke plotselinge aanbodtoename vrezen van het plan van de Fed om minder opbrengsten van zijn obligatiebezittingen te herinvesteren in de markt, een soepeler fiscaal beleid en de mogelijke vervanging van Fed-voorzitter Janet Yellen.

Volgens Mayor worden de effecten van de onttrekking van de Fed uit de markt op drie manieren door de 'beren' overschat. Ten eerste is er beperkte ruimte voor een materiële stijging van het aanbod van langlopende obligaties in de markt, terwijl het looptijdenprofiel van de waardepapieren die bij de Fed worden gehouden mettertijd een natuurlijke afname laten zien.

Uitgifte meer staatspapier

Ten tweede zal de overheid volgens Mayor waarschijnlijk ook meer staatspapier uitgeven - een sector van de curve die als deel van de uitstaande markt is gekrompen - in het vroege stadium van de afbouw van de balans, die door beleggers comfortabel zullen worden geabsorbeerd.

Tot slot zal de geprojecteerde balansverlaging slechts 1,3 biljoen dollar aan obligaties vrijlaten, terwijl het opkoopprogramma 3,6 biljoen dollar aan obligaties absorbeerde.