Zelfs te midden van de opkomst van robo-investeerders en passieve beleggingsstrategieën als indextrackers, blijven goede ouderwetse actieve fondsbeheerders die zelf de aandelen uitzoeken hun waarde bewijzen.

Dat meldt Business Insider op basis van gegevens van Bank of America Merrill Lynch.  

Ongeveer 54 procent van de beheerders van grote actieve beleggingsfondsen hebben het tot nu toe beter gedaan dan hun benchmarks. Dat is de hoogste score op dit tijdstip van het jaar sinds 2009, zo blijkt uit cijfers van Bank of America Merrill Lynch. 

Wanneer de actieve fondsmanagers deze prestatie tot aan het einde van het jaar vast weten te houden dan zou het voor het eerst sinds 2007 zijn - het jaar waarin de financiële crisis begon - dat meer dan 50 procent van hen de benchmarks weet te verslaan.

Verrassende ontwikkeling

Dat zou een indrukwekkende prestatie zijn van de zogenoemde 'stockpickers'. En het is ook een enigszins verrassende ontwikkeling gezien de snelle groei van passieve beleggingen - die vaak gepaard gaat met geautomatiseerde en prijs-ongevoelige handel.

De veerkracht van de actieve fondsmanagers is volgens Bank of America Merrill Lynch voor een belangrijk deel te wijten aan de lage gemiddelde pair-wise correlation van aandelen in belangrijke indexen. Voor de benchmark S&P 500 ligt deze correlatie op het laagste niveau sinds de internetbubbel, terwijl de smallcapbedrijven in de Russell 2000 het meest onafhankelijk van elkaar bewegen sinds 2003.

Juiste sectoren

De outperformance van de actieve fondsbeheerders wordt volgens de bank ook veroorzaakt doordat ze grotere posities hebben in de juiste sectoren. Zo hebben deze stockpickers een 96 procent overwogenpositie in internet en direct marketing retail aandelen, ten opzichte van de S&P 500 - en die aandelen zijn dit jaar flink gestegen.

Het valt nog te bezien hoe goed de actieve fondsmanagers zullen blijven presteren wanneer de correlatie weer opveert van de huidige laagtepunten. Maar tot die tijd kunnen de actieve fondsmanagers laten zien dat ze nog steeds niet overbodig zijn.