Sinds maart 2009 is de Amerikaanse aandelenindex S&P 500 met 270 procent gestegen. Vergeleken met alle andere beleggingscategorieën is dat een topresultaat. Maar zo'n cyclus waarin de S&P 500 de beste rendementen oplevert, wordt doorgaans gevolgd door een cyclus met minder goede resultaten, waarschuwt John Cavalieri, beleggingsstrateeg bij PIMCO. 

"Wanneer de aandelen te duur worden en de rendementen te laag, schakelen beleggers over op opties met meer potentieel", zegt Cavalieri. En zo’n verschuiving zit er volgens hem weer aan te komen.

Maar wat levert nu het hoogste rendement op? Beleggen in enkel aandelen, of in een mix van beleggingscategorieën? Dat hangt van de cyclus af, zo blijkt uit een analyse van PIMCO.

Brede portefeuille

De Amerikaanse vermogensbeheerder vergeleek namelijk de resultaten van een traditionele mix van 60 procent Amerikaanse aandelen en 40 procent Amerikaanse obligaties met een bredere portefeuille samengesteld uit zes verschillende activa: namelijk zogenoemde Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) ofwel een Amerikaanse staatsobligatie die gekoppeld is aan de inflatie, grondstoffen, vastgoedfondsen (REITs), aandelen van opkomende markten, obligaties van opkomende landen en junkobligaties.

Cavalieri analyseerde de cijfers van de afgelopen 44 jaar, en concludeerde dat de breder gediversifieerde portefeuille het sinds vorig jaar weer beter doet dan de S&P 500. Die vaststelling wordt onderstreept door de waardeparameters van Amerikaanse aandelen.

Risico voor de S&P 500

"De S&P 500 hikt tegen een driedubbel risico aan", aldus Cavalieri. "Dividenden liggen op een historisch laag niveau, bedrijfswinsten gaan door het dak, en de koers-winstverhoudingen blijken ook hoog in vergelijking met het verleden."

"Daartegenover heb je in veel andere markten, die de afgelopen jaren achterbleven, relatief aantrekkelijke instapkoersen en rendementen, en volgens ons ook met interessant potentieel voor de toekomst. Beleggers kunnen dan ook overwegen om hun portefeuilles te diversifiëren", concludeert Cavalieri.