Sinds de low in maart 2009 heeft de Amerikaanse aandelenmarkt uitzonderlijk goed gepresteerd: in 8,5 jaar tijd heeft de S&P 500 er 263 procent bijgekregen. Uiteraard zijn er aandelen die het nog veel beter deden. Daar zit ook een aantal grote, populaire namen bij.

Fool.com verzamelde 15 bedrijven die in die periode maar liefst 500 procent of meer stegen. Bekijk hier de complete lijst.

Sommige sectoren zijn prominent aanwezig op de lijst. Technologie is daar een voorbeeld van; niet geheel verrassend gezien het niveau van innovatie dat bedrijven als Apple en Amazon het afgelopen decennium bewerkstelligden. 

Financials flink opgeveerd

Ook financiële aandelen zijn goed vertegenwoordigd, met drie grote betalingsverwerkers en één van de grootste banken van de VS (Bank of America) in de lijst. De financiële sector werd het hardst geraakt tijdens de crisis, maar veel bedrijven wisten weer flink op te veren.

Ook cyclische consumentengoederen kregen het te verduren in de recessie. Ook in slechte tijden zullen mensen hun boodschappen en benzine nodig hebben, maar is het makkelijker om te bezuinigen op gokken (Wynn en Las Vegas Sands) of dure kleding (Under Armour). Bekijk hier alle 15 aandelen.