Juli was een topmaand voor de Europese fondsindustrie. Aandelen wereldwijd verkochten het beste, high yield-obligaties het slechtste.

Juli was de zevende maand op rij waarin Europese langetermijnfondsen nieuw kapitaal aantrokken. Het was een geweldige maand voor de Europese fondsenindustrie.

Zowel aandelenfondsen (+19,1 miljard euro), obligatiefondsen (+17,3 miljard euro) als mixfondsen (+10,3 miljard euro) verkochten goed. Overige fondsen was de enige fondsencategorie, die met een min van 1,3 miljard euro, negatief scoorde.

Europese fondsenindustrie ziet geld binnenstromen

Natuurlijk ging er weer veel geld naar geldmarktfondsen. Maar deze worden vooral gebruikt om cashposities te parkeren.

Al met al ging er in de eerste zeven maanden van 2017 51,1 miljard euro naar Europese langetermijnfondsen. Daarvan namen ETF's 7,8 milard euro voor hun rekening. Ofwel, ETF's zijn popualir maar het meeste geld (85%) gaat nog altijd naar actief management. 

Uitgesplitst naar de verschillende beleggingssectoren was wereldwijde aandelen de best verkochte beleggingssector, gevolgd door wereldwijde obligaties (+3,6 miljard euro), obligaties korte termijn (+3,3 miljard euro) en Europese aandelen (+3,3 miljard euro).

Beleggers stappen massaal uit Amerikaanse junkbonds

Verliezers waren er in juli ook. Amerikaanse high yield-obligaties (-1,9 miljard euro) beleefden wederom de grootste uitstroom. Ook Europese high yield-obligaties deden het niet goed.

Amundi was ook in juli de beste fondsenverkoper. Maar het beeld is vertekend, omdat het Franse beleggingshuis een topverkoper is van geldmarktfondsen (+11,6 miljard euro). Laat ik de geldmarktfondsen buiten beschouwing, dan deden BlackRock (+6,7 miljard euro) en BNY Mellon (+6,2 miljard euro) het veel beter.

BlackRock profiteert uiteraard van zijn dominante positie in de Europese ETF-markt. Dochter iShares tekende in juli voor 3,6 miljard euro van de inflow van BlackRock.

Pimco (+4,0 miljard euro) was de nummer een verkoper van obligatiefondsen. Baillie Gifford (+2,9 miljard euro) verkocht de meeste aandelenfondsen. Allianz (+1,1 miljard euro) was dé topverkoper van mixfondsen.