De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau sinds juni. Sinds begin dit jaar is de prijs van goud 12 procent gestegen, dat is meer dan de S&P 500. 

Dat schreef Bloomberg. In New York werd gisteren 1287 dollar betaald voor een ounce goud. Zowel in april als in juni werd een vergelijkbaar niveau genoteerd. Daarna ebde de politieke spanning enigszins weg.

In beide gevallen werd de grens van 1300 dollar voor een ounce goud niet doorbroken. De huidige prijsstijging is het gevolg van de oplopende spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

Yen en frank ook omhoog

Zuid-Korea en Japan hebben Noord-Korea gewaarschuwd dat ze de spanning niet nog verder moeten laten oplopen. Het Noord-Koreaanse regime heeft gedreigd om een raketaanval uit te voeren op Guam, een legerbasis van de Verenigde Staten in de Stille Oceaan.

Dit zou een reactie van de Verenigde Staten veroorzaken. Een nucleaire oorlog behoort tot de mogelijkheden. Volgens Bloomberg gebruikt de Amerikaanse president Donald Trump zijn instinct bij het bepalen van zijn beleid ten aanzien van Noord-Korea.

Agressieve positie

Volgens John Sharma, een econoom bij National Australia Bank hebben zowel president Kim Jong Un van Noord-Korea als president Donald Trump van de Verenigde Staten een meer agressieve positie ingenomen.

Dat heeft overigens niet alleen voor een stijging van de goudprijs gezorgd. Ook valuta als de Zwitserse frank en de yen, die gezien worden als veilige opties in barre tijden, zijn in waarde gestegen.