Hoewel de politieke situatie in de VS misschien anders doet vermoeden, is het niet de tijd om risico-avers te worden. De wereldwijde economie is een periode van boventrendmatige groei ingegaan en de fundamentals en bedrijfswinsten staan er goed voor. 

Dat schrijft Richard Turnill, hoofdstrateeg bij BlackRock, in een commentaar. "De aandachtspanne van de mens wordt misschien steeds korter, maar er bestaat voldoende bewijs dat de focus op de lange termijn zich uitbetaalt. Letterlijk."

Vier keer korter

Maar beleggers zijn niet immuun voor gebeurtenissen op de korte termijn. Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat de gemiddelde periode waarin aandelen worden aangehouden vier keer korter is dan in 1980.

"Beleggers zijn daarnaast meer risico-avers geworden. Er bestaat geen twijfel over dat dit te maken heeft met de politieke omstandigheden van het afgelopen jaar. Maar dit kortetermijndenken kan weleens afbreuk doen aan de doelen voor de lange termijn."

Ironisch

Ondanks de politieke onrust zijn de markten kalm gebleven. "Ironisch genoeg is dit voor sommige beleggers nóg een reden om uit te kijken, omdat de lage volatiliteit misschien wel een teken van zelfgenoegzaamheid is. Maar aan de zijlijn blijven staan kost juist geld."

"Uit onderzoek door BlackRock blijkt dat een investering in aandelen wereldwijd gemiddeld de komende vijf jaar een veel beter rendement oplevert dan het aanhouden van cash." We moeten de markt alleen niet proberen te timen, waarschuwt Turnill. 

Lange horizon

"De meeste beleggers hebben een lange horizon; ze beleggen voor hun pensioen of voor de studie van de kinderen. En we zien geen enkele indicatie dat de rendementen op de lange termijn negatief zullen zijn. De fundamentals zijn alleen maar bemoedigend."

"De wereldwijde economie is een periode van boventrendmatige groei in gegaan en ook het bedrijfswinstenplaatje klaart op. Solide winsten en hogere omzetten, vooral bij cyclische bedrijven, ondersteunen de wereldwijde groei. In zo’n omgeving van duurzame economische groei en lage rendementen op staatsobligaties presteren aandelen goed."

Blijf het bos zien

Natuurlijk zijn er altijd redenen om bezorgd te zijn, weet Turnill. "Maar onthoud dat periodes van kortetermijnvolatiliteit de norm zijn, ook in tijden van economische groei. Wij zien op dit moment geen onmiddellijke rode vlaggen. Focus dus op de lange termijn: het bos door de bomen blijven zien zal zich uiteindelijk uitbetalen."

Lees ook: 'Beleggers zullen actiever moeten speuren naar kansen'