De Amerikaanse aandelenmarkten zijn dit jaar al fors gestegen, maar een groot deel van de winsten is toe te schrijven aan slechts twee sectoren: technologie en financials.

Goldman Sachs verwacht niet dat dat binnenkort gaat veranderen, zo staat in een bericht van MarketWatch te lezen.

De twee sectoren vormden een belangrijke katalysator achter de marktbrede rally sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In eerste instantie waren het vooral de financials die stegen; beleggers zetten erop in dat Trump de regeldruk voor banken zou verlichten. 

Gaandeweg en verschillende schandalen rondom Trump verder, werd die hoop steeds zwakker, waardoor de sector minder gewild werd. De bredere markt bleef goed presteren, en beleggers draaiden richting technologieaandelen. Enkele weken geleden kreeg ook die sector een knauw, vanwege zorgen over overwaardering van de grote technamen.

Topperformers

Beide sectoren zijn weer hersteld en gelden als de topperformers van de afgelopen twaalf maanden. Volgens Goldman Sachs blijft de uptrend sterk voor de rest van het jaar. "Zowel technologieaandelen als banken zullen blijven outperformen, maar om verschillende redenen; groei en verandering in groei", schrijft de zakenbank in een note aan klanten.

"Techbedrijven zullen een omzetgroei van 9 procent laten zien in 2017, de sterkste groei van alle sectoren. Bij financials aan de andere kant, zal het bedrag dat terugvloeit naar aandeelhouders in de vorm van aandeleninkoop en dividend, stijgen naar 43 procent. Dat zal de waardering ondersteunen." Veel banken hebben hun dividend en aandeleninkoopprogramma’s al opgeschroefd.  

Waarde tegenover groei

Het lijkt erop dat de sectoren grofweg twee tegenovergestelde beleggingsstrategieën vertegenwoordigen: waarde en groei. Van de top tien namen in de iShares S&P 500 Value ETF zijn de helft financials. Bij de iShares S&P 500 Growth ETF zijn zes van de tien namen techbedrijven. 

Lees meer: Deze banken gaan flink uitpakken met dividend