Beleggers die bij de komst van Donald Trump dachten dat ze gemakkelijk geld konden verdienen, zijn bedrogen uitgekomen.

Dat stelt ETF.com.

Daar worden drie beleggingsbeslissingen die begin dit jaar aantrekkelijk leken, geanalyseerd. Het gaat om de dollar, Russische aandelen en Mexicaanse aandelen.

Die laatste moesten overigens worden vermeden. Trump trad aan met de slogan Make America Great Again. Dat sloeg aan. De verwachting van beleggers was dat Trump met allerlei stimuleringsmaatregelen de economische groei aan zou zwengelen. Ze kwamen bedrogen uit.

De regering Trump blijkt grote problemen te hebben om wetsvoorstellen geaccepteerd te krijgen. Dat heeft zijn weerslag gehad op de dollar. Die staat op het laagste punt van de afgelopen twaalf maanden en staat 8 procent lager dan in januari van dit jaar.

Goed voor Rusland

Beleggers hebben dit jaar 265 miljoen dollar uit het PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund gehaald. Met een omvang van 545 miljoen dollar is dat nog altijd de grootste ETF die de koers van de dollar weerspiegelt. Veel beleggers dachten dat de Verenigde Staten na de komst van Trump de banden met Rusland zouden aanhalen.

Dat zou goed zijn voor Russische aandelen. Van het aanhalen van banden met Rusland is niets terechtgekomen. Dat heeft zijn weerslag gehad op ETF's die Russische aandelen volgen. Beleggers hebben 478 miljoen dollar teruggetrokken uit het VanEck Vectors Russia ETF, dat een totaal belegd vermogen heeft van ruim twee miljard dollar.

De komst van Trump zou daarentegen slecht zijn voor Mexicaanse aandelen. Niet alleen zou er een muur worden opgetrokken tussen de VS en Mexico, maar de Mexicanen zouden die ook moeten betalen. Het was de manier om de (illegale) immigratie vanuit Mexico te beteugelen.

Mexicaanse aandelen

Mexicaanse aandelen hebben echter uitstekend gepresteerd sinds de komst van Trump. De iShares MSCI Mexico Capped ETF is dit jaar 32 procent gestegen. Dat komt deels door een revaluatie van de peso met 15 procent sinds de verkiezingen.

Niet dat beleggers ervan hebben geprofiteerd. In totaal hebben ze 802 miljoen dollar aan vermogen aan het fonds onttrokken. Het fonds heeft nog altijd een omvang van 1,4 miljard dollar.