Als een bedrijf besluit te snijden in het dividend, is dat voor beleggers dubbel vervelend: de vaste uitkering wordt niet alleen lager, de koers van het aandeel daalt ook nog eens. 

De kunst is daarom om stabiele bedrijven te vinden die ook in de toekomst goede kansen hebben om het dividend te kunnen blijven betalen.

Het bedrijf Management CV stelde, voor institutionele klanten, een lijst samen met 30 aandelen waarvan zij zich zorgen maken over een eventuele dividendverlaging.

Voor de lijst werd niet alleen gekeken naar de pay out-ratio, maar ook naar de schulden van een bedrijf, het managementteam, groei van de winsten en de kasstroom. Het bedrijf gebruikt daarin verschillende rankingen, waarbij 1 de beste is en 5 de slechtste.

Pay out-ratio

Als een bedrijf een royaal dividend biedt en en hoge pay out-ratio heeft, betekent dit doorgaans niet veel goeds. Bij tegenslag is een hoog dividend niet houdbaar.

De pay out-ratio geeft aan welk gedeelte van de winst wordt uitgekeerd als dividend. Als dit hoog is, is er maar heel weinig speelruimte over. En als het hoger is dan 100 procent, is dat helemaal een rode vlag, omdat er dan meer aan dividend wordt uitgekeerd dan er winst wordt gemaakt.

Stabieler

Naast de lijst met 30 riskante aandelen, heeft Management CV ook tien bedrijven geselecteerd die wat betreft de houdbaarheid van het dividend 'veiliger' zijn. De kandidaten moesten voldoen aan de volgende criteria:

  • een dividendrendement van 2 procent of hoger
  • een MCV-ranking van 1
  • een pay out-ratio van 60 procent of lager
  • een dividend dat de afgelopen drie jaar stabiel is gebleven of is verhoogd

Bekijk hier de lijst met tien aandelen die aan deze criteria voldoen.